Számvevő felbecsülés a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI Egyesületnél

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az utóbbi évek képzőművész tábori tevékenységéről évente Album készült, melyben az évi értékelés mellett találjuk a résztvevő művészek munkáinak repróit is. A 2017-ben tartott két tábor rendkívül értékes munkákat termett és festményeivel, szobraival gazdagítja városunk kincsestárát. A továbbiakban ismertetjük az alkotókat és munkáikat, melyek Felsőbányán születtek.


2017 gazdag művészeti öröksége

Nincs szebb dolog annál, amikor egy nemes cél, egy művészeti megnyilvánulás érdekében tervek születnek és azok megvalósítását figyelemmel kísérve az eredmények is mutatják a jó irányba történő haladást, azt ami hátramarad és jelentősen gazdagítja az elvárt örökséget a művészeti értékek sokasodását.


Néhány évvel előbb történt egy régebbi gondolat megvalósítása, amikor helyesen választott, vagy akár vegyes érzelmeket is tápláló kivitelezése indult annak a hagyománynak, melyet őseink, az elmúlt évtizedek képzőművészei is elindítottak, mert nem tudtak ellenállni a természeti adottságok által nyújtott ajándékoknak. Neveik fennmaradtak múzeumokban, gyűjteményekben, albumokban, a művészettörténet sorai között egyáltalán, mert alkotásaikkal maradandót teremtettek, hozzájárulásukkal és munkájukkal született meg a Nagybányai Festőkolónia, a Nagybányai Iskola, melynek azonban egyik fő helyszíne éppen Felsőbánya volt, a csak ott létező hegyes vidék, a bányászat, a kis házak, az akkori élet megannyi meseszerű valóságapróságaival. Volt egy virágzó időszak a kezdetekkor és az 1920-30-as években, majd lassan folytatódott, végül pedig az idők viszontagságai miatt elcsendesült a művészetek iránti érdeklődés, a művésztevékenység, ami tulajdonképpen hozzájárult a bányavidék híressé tételéhez világszerte.
Megmozdult valami. Elkezdődött egy új folyamat, vagy mondhatni a régi folytatása, amikor már a nagy művekből nem sok maradt helyben, szerte a világon hirdetik már a bányavidék gyönyörű tájait. Festőtáborok alakulnak, évente működnek és képzőművészek látogatják a várost, telepednek le rövidebb-hosszabb időre, hogy mai képeikkel járuljanak hozzá az egykori tevékenység felélesztéséhez.


Ilyenképpen született többek között a "MONTE MEDIO Értékei Egyesület", melynek keretén belül felkaroltuk ezt a tevékenységet és már 5-ik éve rendezett festőtáborokban született munkákkal állunk a nagyközönség elé és rakjuk azokat albumokba. Az Egyesületnek van egy hátsó gondolata is, visszaadni a városnak, ami jár neki és gyűjteményes kiállításon megmutatni, ami eddig még sohasem sikerült. A cél egy Képgaléria létesítése, ami méltóképpen hordozná a nagy örökséget, a történelmi és kulturális hagyományok megőrzése és bemutatása céljából.


Elérkeztünk a MONTE MEDIO Értékei Egyesület negyedik albumához, melyben két táborozás, a nyári (július 20-30) és az őszi (október 9-15) alkotások kapnak helyet. Két gyönyörű és gazdag képzőművészeti kibontakozás képei ezek. Alkotóik nagy szakmai ismeretekkel és érzékkel igyekeztek meglátásaikat, inspirációikat átadni a szemlélőnek, a későbbi idők örököseinek. Talán első alkalommal történik a város történetében, hogy a megmaradás gondolatata vezérelje mindazokat, akik alkottak és szerveztek. Egy állandó képgaléria létrehozását szorgalmazzák. Itt, ebben a táborban dolgozó képzőművészeink szép számban voltak jelen az eltelt négy év alatt. Számuk talán meghaladja a harmincat és az ötödik, jubiláris album az egész elmúlt időszak kincsestárát mutathatja meg példaképpen és ösztönzésként a következő évtizedek művészetpártolóinak. 

A híres Nagybányai Művésztelepet sohasem emlegethetjük egymagában. Felsőbányának elismert szerepe van annak kibontakozásában. 


Az itteni magaslatok örökösen megmaradnak a látogató szívében. Ezt a csodálatos lehetőséget használják ki a Felsőbányára kerülő és itt alkotó képzőművészek, akiknek ecsetjei nyomán olyan csodák születtek, melyek Felsőbányát a művészetek útján az egyik legnagyobb, legszebb témakör a tájképfestészet bemutatása közepébe helyezték.
Tagadhatatlan, hogy Felsőbánya a Zazar ajándéka. A biblikus hangulatot, melyet az évszázados, terebélyes lombkoronájú gesztenyefák látványa sugallt, már nem lehet megörökíteni. Felsőbánya szétszórt házai, "aranyrögökkel" felszórt kígyózó sikátorai is már a múlt emlékei. A kis "szabadkéményes, kontytetős" bányászházak műemlékekké léptek elő, de már nem-igen léteznek. A valóságban álló hatalmas monumentális műemléképületek, pincelejáratok boltíveivel, magas kapui, vagy éppen a házikó előtt álló fapad még itt-ott létezik.


A Bányahegy meghatározó természeti díszlete a városnak, a Hegyeshegy pompázatos kúpja merészen épül be a városképbe. 
Érdekes, hosszú névsort írhatnék mindazokkal, akikre ma is büszkék lehetünk, akik naggyá tették Felsőbányát ecsetjükkel és akiknek képei, sajnos már alig láthatók múzeumokban, vagy magángyűjteményekben. Érdekes és hosszú a névsora azoknak, akik napjainkban teszik azt amit hatalmas festőelődeik tettek és remélem, hogy ez a folyamat továbbhalad és Felsőbányát méltó helyre juttatja és tartja az ország- és a világ híres múzeumaiban, gyűjteményeiben.


További ilyen hozzáállást és ilyen sikeres alkotómunkát kívánok minden képzőművésznek, legyenek az Egyesület táboraiban résztvevők, vagy más rendezvények tagjai a továbbiakban.


Hitter Ferenc

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6569 RON
1 dollár = 4.0889 RON
100 forint = 143.7 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Eladó ház a Luchian utcában Csendes, de szinte központi helyen eladó 170 négyzetméter alapterületű, jó állapotban (...)

Gyermekgondozas/felugyelet 3 es fel eves kisfiu melle dadus kerestetik 0740186423

i want to join illuminati BRUDERSCHAFT ILLUMINATI Leichter Weg, um der Illuminati-Bruderschaft der Welt beizutreten. Bist du (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Ön szerint szükséges-e a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítás?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

szittya A Nagybányai RMDSZ közleménye

a kis bozgor chereces :) nem mondta meg (...)

HZS A Nagybányai RMDSZ közleménye

Szégyen és gyalázat ez a (...)

Mer Kell A Nagybányai RMDSZ közleménye

A nagybanya.ro oldalan olvasva ezt a (...)

David Aaron A Nagybányai RMDSZ közleménye

Ez a Kerekes Katalin nevezetű (...)

Kereszthegyi A Nagybányai RMDSZ közleménye

Edesanyam elment az unnepsegre, melynek (...)

Kapjatokbe A Nagybányai RMDSZ közleménye

Nagyszeru a ralatasa az rmdsz-nek (nem (...)

Jurka Miklos Musical és operett est a kolozsvári (...)

Maramarosszigete nem kuldenek kegyeket?

vgá Magyar aranyérem a téli olimpián!

gratula! brávó, Fiúk!!

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

...ami pedig ezt az irományt illeti, (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Stimată Laura Ghinea! Citind de mai (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Kedves Laura Ghinea! Többször (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh