no
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

10 tipp, ha okostelefont vagy márkás sportcipőt kér a gyerek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Még fel sem ocsúdott a szülő, hogy kisgyerekéből kamasz lett, máris szembe kell néznie azzal, hogy a pénz értékét felfogni nem tudó gyermeknek súlyos anyagi vágyai vannak. Ráadásul itt a gyermeknap is. Deliága Éva gyermekpszichológus írása.


Egyszer kiszámolták közgazdászok, hogy valójában több millió forintba kerül a szülők számára, amíg felnevelik gyereküket. A kalkulációba beletartozott a gyermek lakhatása, etetése, ruházása, tanulmányai. Ebbe a kalkulációba valószínűleg bele sem vették az extrább dolgokat: amikor már okostelefont kér a kiskamasz, vagy amikor kéthavonta új márkás cipőt kell venni, hiszen úgyis szétrúgja vagy kinövi. Pedig borsos ára volt, de meg kellett venni, mert az osztálytársnak is olyan van.

Tízezressel az iskolai büfében

Manapság óriási anyagi különbségek vannak a családok között, és még nagyjából azonos anyagi helyzet esetén is merőben eltérhet, hogy mire költenek többet. A gyerekek is széles palettát látnak maguk körül: van olyan iskola, ahol kötelező a köpeny, hogy még a ruházatukban se nagyon különbözzenek a tanulók, máshol pedig mindennap tízezressel fizet az ötödikes a büfében. 

Az is előfordulhat, hogy valaki olyat villant az iskolában, amitől a többieknek leesik az álla. Vadonatúj iPhone 6s karácsonyra. Szülő legyen a talpán, aki a több százezer forintos telefonnal versenyre kel. És nem is kell persze, hiszen telefont lehet kapni már ötezer forintért is.

Azonban egy pillanatra képzeljük bele magunkat gyermekünk helyzetébe, akinek még nincs kialakult, stabil értékrendje, és nagyon el tudják vinni a vágyai. A szülő magyarázhat, érvelhet, de akkor is ott marad, akár csak titokban az az icipici kisördög, hogy persze, érti ő, hogy nem lehet, de akkor is milyen jó lenne…

Ami a másiknak van

A gyerekek még nem tudják felmérni a pénz értékét, ellenben extrém módon befolyásolhatóak. A legtöbb gyermekre igaz, hogy a reklámok vagy a kortársak hatására elemi erővel tud vágyni valamire. Nem is az irigységet emelném ki, hanem a rettenetesen erős vágyat, hogy „ő is szeretne olyat”. 

Lehet ez egy menő játék (25 ezer forintos szivacslövő puska), divatos cipő (potom 35 ezerért), vagy márkás ruha (spéci mintás pulcsi 18 ezerért), elektronikai kütyű (több százezres tétel). Az irigységbe beletartozna az is, hogy azt kívánja, hogy az övé legyen, ami a másiknak van, ám inkább azt tapasztalom, hogy ő is olyat szeretne, ami a másiknak van.

És ami a másiknak nincs

A szülőknek azt tanácsolom, hogy amellett, hogy azzal érvelnek, mit tudnak és hajlandóak finanszírozni és mit nem, érdemes nyitva hagyni egy kiskaput. Ha fiuk vagy lányuk rettenetesen vágyik – a szülő szerint felesleges – holmira, hadd gyűjtse, keresse meg hozzá a pénzt. Ezzel a módszerrel egyrészt várnia kell, és ez idő alatt átértékelődhet, mit tart fontosnak, másrészt jobban megérzi majd a pénz értékét.

Az irigyelt iskolatársnak másból lehet hiánya

© Shutterstock

A gyerekekben amúgy is fontos tudatosítani a pénz értékét, melyet azzal is elősegíthet a szülő, ha zsebpénzt ad gyermekének – ez nagy tanulságokkal szolgálhat. Így mindenki jól jár, és a gyermek sem fog irigykedni, hiszen megérti, miért nem veszik meg szülei azonnal az áhított tárgyat, és ő is tehet azért, hogy megszerezze.

Érdemes felhívni a gyermek figyelmét arra is, hogy az irigyelt iskolatársnak talán éppen másból van hiánya. Lehet, hogy neki nincs testvére, vagy elváltak a szülei, vagy sosem szokott társasjátékozni az unokatesóival, vagy nem érzi jól magát az osztályban. A szülő sok beszélgetéssel tudatosíthatja gyermekében, hogy az emberi értékek nem a külsőségekben rejlenek, és attól, hogy megkapott egy vágyott dolgot, még senki sem lett hosszú távon boldogabb.

Tippek a gyermeki vágyak kezelésére

1. Kezdeményezzen beszélgetést gyermekével, ásson a mélyére, hogy miért kezdett vágyni arra a bizonyos tárgyra, kinél látta, miért akar ő is olyat.

2. A témákat („Azért vágyik rá, mert azt reméli, ő is népszerű lehet”, „Mert másoknak is olyan van, és szeretne közéjük tartozni”, „Mert csúfolták, hogy neki nincs olyan”, „Mert azok a menők az osztályban, akiknek van olyanjuk”) amúgy is átbeszélhetik, így sokkal többet megtudhat gyermeke érzelemvilágáról, a csoportban betöltött jelenlegi és vágyott szerepéről.

3. Fogalmazzák meg közösen a holmi célját, mert könnyen kiderülhet, hogy valamilyen alternatív, olcsóbb megoldás is megfelelő. Például látott valakinél egy drága kütyüt, de ő nem pont olyanra vágyik, csak egy hasonló ezüstszínűre, ami jó minőségű zenét tud lejátszani.

Nyitva hagyni egy kiskaput

© Shutterstock

4. Tegye elérhetővé a vágyott tárgyat, ne beszélje le róla teljesen a gyermekét!

5. Fogadja el, hogy gyermekének most nagyon számít korcsoportja véleménye, és hogy ízlése, értékrendje eltér az önétől.

6. Ne hibáztassa magát azért, mert nem tudja gyermeke minden méregdrága vágyát azonnal teljesíteni, hiszen ez nem is cél, és nem is vezetne jóra.

7. Várja el gyermektől, hogy erőfeszítést tegyen a vágyott tárgy megszerzéséért.

8. Közösen találják ki és vázolják fel a lehetőségeket, hogy a gyermek milyen módon fog hozzájárulni a holmi megvásárlásához.

9. Tágítsa a kontextust azzal, hogy felhívja a figyelmét arra, melyek az ön által valójában értékesnek tartott dolgok, ezzel tompítva a vágyott dolog jelentőségét. Azonban nem vonja kétségbe, hogy neki ez most valamiért nagyon fontossá vált.

10. És végül: Készüljön fel lélekben arra, hogy a végül megszerzett tárgy gyermeke szemében hamar veszít értékéből, és a helyét újabb vágy veszi át.

(hvg.hu)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek