k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

1270 személy, köztük 3 miniszter ellen emelt vádat a DNA tavaly

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2016-os statisztikai adatok azt mutatják, hogy nőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységének hatékonysága; az elmúlt évben 1270 személy ellen emelt vádat a DNA, és 870 vádlottat ítéltek el jogerősen - nyilatkozta csütörtökön Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész. - a Transindex.ro portálról


Kövesi hangsúlyozta, a korrupciós tettek miatt bíróság elé állított személyek között volt három miniszter, hat szenátor, 11 képviselő, több mint 40 polgármester, 16 bíró és több mint 20 államivállalat-igazgató. Az 1270 vádemelés több mint egynegyede hivatali visszaélés miatt történt, ezek által több mint 260 millió eurós kár keletkezett - sorolta az adatokat a főügyész. Kövesi szerint a DNA által kivizsgált 870 ügyben született jogerős ítélet tavaly, többek között egy európai parlamenti képviselő, hét parlamenti képviselő, egy szenátor, egy miniszter, öt megyeitanács-elnök és 28 polgármester ügyében. A főügyész elmondta, 2016-ban 667 millió euró értékben zárolt javakat a DNA, ez az összeg 72%-kal nagyobb a 2015-ben jegyzettnél. 2016-ban a jogerős bírósági ítéletek alapján 226 millió euró értékben szereztek vissza vagy koboztak el bűncselekményekből származó javakat "Ezeknek az összegeknek az államkasszába kell jutniuk" - hangsúlyozta a DNA vezetője. Kövesi arról is beszélt, hogy az igazságszolgáltatási rendszer erőfeszítései mellett stabil törvényi és intézményi keretre van szükség ahhoz, hogy a korrupció elleni küzdelem hatékony legyen. "Sokan nyilatkozzák Romániában, hogy támogatják a korrupció elleni küzdelmet. De láthattuk mindannyian, hogy mennyire fontos a stabil törvénykezés. Hogy milyen rövid idő alatt semmissé lehet tenni nem csak a DNA, hanem a teljes igazságszolgáltatási rendszer törekvéseit és munkáját" - mondta a főügyész a DNA 2016-os tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából. Kövesi hangsúlyozta, a DNA tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló nem csak a meghívottaknak, hanem az állampolgároknak is szól. "Emlékeztetném önöket arra, amit egy évvel ezelőtt mondtam. 'Ebben a küzdelemben a legfontosabb szövetségeseink Románia állampolgárai. Nélkülük nem tudnánk teljesíteni feladatunkat. Emberek ezrei tisztességre és tiszteletre épülő társadalmat szeretnének'. Fontos tudatosítani, mekkora veszély rejlik a korrupcióban. Ahhoz, hogy kevésbé korrupt legyen az ország, mindannyian, akik ebben a teremben ülünk, ugyanazt kell hogy akarjuk" - fogalmazott a korrupcióellenes főügyész.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek