rmdsz 1
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

14 tanuló a Felsõbányai Autószállítási Mûszaki Kollégium magyar nyelvû elõkészítõ és elsõ osztályában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Felsõbányai Autószállítási Mûszaki Kollégium magyar nyelvû elõkészítõ osztályában 10 gyerek, az elsõ osztályban pedig 4 gyerek kezdte meg a 2014-2015-ös tanévet.


György Gizellával, a két osztály új tanítónõjével szeptember 10-én találkoztam elõször. A Nagybányán született 36 éves pedagógus a Marosvásárhelyi Kántor- és Tanítóképzõ Fõiskolában szerzett  diplomát.

Pályaválasztásában meghatározó szerepet játszott Lakatos Etelka, a tanítónõje, aki derûs, érzelemgazdag légkört teremtett, érthetõen magyarázott, szárnyakat, önbizalmat adott tanítványainak és a szülõkkel állandóan szoros kapcsolatot tartott.

Amikor átléptem a két osztály közös tantermének küszöbét, György Gizella tanítványaival szemléltetõ eszközöket készített, és idõnként elbeszélgetett velük. Beszélgetésük közben gyakran mosolyogva simogatta meg nebulói fejét.

A szemléltetõ eszközök megkönnyítik az ismeretek elsajátítását. Rövidesen betûzsákot kapok, és volt marosvásárhelyi kollégáim segítségével egyéb korszerû szemléltetõ eszközt is szerzek - magyarázta, a kékes színû, tiszta falon tarkálló ábécére és számtáblázatra mutatva, amelyeket elõdjétõl ,,örökölt”.

A tágas, világos tanterem faragcsálásmentes, fényes padjain a bárányfelhõk mögül kibújt bágyadt napsugarak táncoltak. A nagy táblán nem éktelenkedett repedés.

Jobb oldalon, a fal mentén 10, internettel összekötött számítógép sorakozik.

- A számítógép hatékony segédeszköz, a fegyelmezetlenek figyelmét is leköti, de nem pótolhatja a szívvel-lélekkel nevelõ, hivatástudattól fûtött pedagógust - jegyezte meg az új tanítónõ.

Azt is megtudtam tõle, hogy mindig boldog lesz, amikor a világra rácsodálkozó, õszinte tanítványai bizalommal fognak fordulni hozzá. Az õ véleményüket is meghallgatva fog tanácsokat adni nekik.

Ott-tartózkodásomkor feltûnt, hogy állandóan közepes hangerõvel beszélt a gyerekekkel.

- Soha nem fogok kiabálni az osztályban. Ha csupán egy picit fogom felemelni a hangom, tanítványaim abból is meg fogják érezni, érteni, hogy valamivel elégedetlen vagyok - magyarázta a tanítónõ.

Csupán akkor tûnt el a mosoly az arcáról, amikor az új tankönyvek iránt érdeklõdtem. Az új digitális tankönyvek még nem érkeztek meg. A tanfelügyelõségen sem tudják, hogy a gyerekek mikor vehetik kézbe ezeket a tankönyveket, amelyek egyes források szerint tankönykiadók hibái miatt késlekednek.

Búcsúzáskor György Gizella még az is hangsúlyozta, hogy a szülõ és a tanítónõ együttmûködését szintén az eredményes tanítás fõ tényezõjének tekinti, ezért türelmetlenül várta a szülõkkel való elsõ találkozást. Hiszem, hogy a szülõk hamarosan azt fogják tapasztalni, hogy gyerekeik otthon fogják érezni magukat a tanítónõ által teremtett derûs, feszültségmentes légkörben.

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek