rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

50 éve alakult újra meg Szatmár megye – Uglár Józsefnek köszönhetően

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Románia utolsó nagy közigazgatási reformja 1968. február 16-án történt meg. Ekkor átalakították Szatmár megyét is. A két világháború közötti Szatmár megyéhez képest, az új közigazgatás jelentős változtatásokkal rendelkezett. Ezeket a változtatásokat fogja majd bemutatni az a kiállítás, aminek majd a Szatmár Megyei Múzeum ad otthont. A kiállítás megnyitója február 16-án, 12 órától lesz.


Az 50 évvel ezelőtt történt változtatások során, Szatmár megye legfontosabb történelmi területeit (Nagybánya, Szinérváralja vagy a Kővárvidék) Máramaros megyének adták, míg Szatmár megye megkapta Tasnádot és a Szopor községet.

A területek politikai és közigazgatási reformjainak véghezvitelében nagy szerepet játszott Uglár József, aki először a Román Kommunista Párt Máramaros régió, majd később Szatmár megye főtitkára volt. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a két megye háború utáni gazdasági és urbanisztikai fejlődése.

Uglár József 1920. december 30-án született a fernezelyi negyedben, és elérte azt, hogy Nicolae Ceauşescu mellett dolgozzon. Az 1970-es és 1980-as években Szatmár megye főtitkára volt, ahol – főképp a nehéz időkben – pozitív irányba terelte a város sorsát. Az idősebbek csodálattal néznek fel rá még mindig, amiért olyan sokat tett Szatmár megyéért. Emellett Ceauşescu nagyra értékelte szervezési képességeit, de azt is, hogy rendkívül aprólékosan és gondosan dolgozott. Ennek ellenére, a Ceauşescu házaspár, főleg Elena Ceauşescu nem értett egyet azzal, hogy főtitkár a Uglár Livia Margaréta titkárnőt vette feleségül. Emiatt Uglár úgy döntött, hogy Szatmár megyébe költözik és ott fog tevékenykedni. 

Uglár József Ceauşescu baloldalán.

Amikor Szatmárnémetit súlyos áradás érte, Uglár József kifejlesztett egy gátrendszert, ami még a mai napig is védi a várost. Továbbá az ő nevéhez fűződik a szatmárnémeti Új főtér, a Közigazgatási Palota, a Kultúrház és az új főtéri tömbházlakások felépítése is, ezen kívül Szatmárnémetit is modernizálta úgy, hogy a Régi főteret és a vasútállomást összekötötte egy sugárúttal. Részt vett a Valea Măriei turisztikai komplexum létrehozásában, és az indíttatására jött létre a krasznasándorfalui rókatenyészet és a vadaspusztai fácántenyészet.

Uglár József nagyon szerette a sportot is. Amíg Szatmár megye főtitkára volt, az ottani sport nagy lendülettel fejlődött. Teodor Curpaş, a FC Olimpia akkor elnök elmondása szerint Uglár József amellett, hogy a stadiont felújítatta, mindegyik labdarúgó mérkőzésen ott volt, és ismerte mindegyik játékost. A labdarúgás mellett a vívást is kedvelte. Csipler Sándort, a szatmári vívóiskola létrehozóját is támogatta. Segített a szatmárnémeti Boksz Csarnok felépítésében, ahol nemzeti és nemzetközi versenyek is zajlottak azokban az időkben.

Az 1989-es rendszerváltás keresztbe tett Uglár Józsefnek. Feleségével visszaköltözött Nagybányára. Megtakarítások nélkül, utolsó éveit szegénységben töltötte egy, a családtól örökölt kicsi házban. 3 millió lejt (mai pénzben 300 lejt) kapott havonta nyugdíjként. Uglár József 2006-ban hunyt el, felesége 2017 december elején. Teodor Curpaş elmesélte, hogy városi tanácsosként azt javasolta, hogy Uglár József megkapja Szatmárnémeti város tiszteletbeli polgára címet, azonban nemleges választ kapott, mivel sokan inkább azt helyezték előtérbe, hogy Uglár Jozsef elsősorban kommunista volt és nem egy olyan személyiség, aki sokat tett Szatmár megyéért.

Uglár József lánya jóvoltából, a Szatmár Megyei Múzeum nemrég egy jelentős személyes tárgyakat tartalmazó adományt kapott. Többek között ezek a tárgyak lesznek majd kiállítva a szatmárnémeti nagyközönség számára is. A kiállítás megnyitóján a volt főtitkár lánya is jelen lesz. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro (forrás: portalsm.ro, adevarul.ro)
 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek