k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

86 éves korában elhunyt Dudás Gyula festőművész

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy Dudás Gyula nincs többé. Bár tudtuk, hogy a festőművész egészségi állapota az utóbbi hónapokban sokat romlott, nehezünkre esett elfogadni a könyörtelen valóságot: a selymesen lágy pasztell színeket felvonultató vásznat durva, fekete ecsetvonással rondította el a halál.


Ezentúl hiába várjuk Gyula bácsit a szerkesztõségbe, hogy kellemes lényével, szellemes mondataival és anekdotába illõ történeteivel felüdülést csempésszen szürke hétköznapjainkba. Soha többé nem kérdezheti meg tõlem csillogó szemekkel, hogy: Attila, mi újság Szinérváralján? Mint ahogy már jó pár éve azt sem kérdezhette meg tõlem, hogy mit csinál, hogy van a poklot és a mennyországot megjárt Pákey-házaspár - akikhez annak idején sokszor kijárt a Szinér-parti kisvárosba -, mivel már õk is örök álmukat alusszák a református temetõben.

Amolyan házi festõmûvészünk volt Õ, ha szabad - persze, minden perojatív tartalmától, értelmétõl megfosztva - ezt a kifejezést használni. Mindig szívesen láttuk, s szerintem Õ is mindig szívesen látogatott meg minket, ha tehette. Amikor kellett, a maga nemes módján segített: képet ajánlott fel a szerkesztõség megsegítésére. De nem csak az Új Szót árasztotta el nagylelkûségével. Nagyszerûen együttmûködött a Teleki Magyar Házzal, a nagybányai és környékbeli oktatási intézményekkel, egyházakkal, mindenkivel, akinek szüksége volt Gyula bácsira, illetve az Õ szaktudására. Emlékszem, néhány évvel ezelõtt a váraljai diákok egy vetélkedõ kapcsán keresték fel a mûvész urat, aki készségesen állt az ifjak rendelkezésére, s ennek a találkozásnak az élménye örök nyomot hagyott bennük.

Csodáltuk Gyula bácsi korát meghazudtoló munkabíró képességét. Táborból táborba járt, mindenhol szívesen látták a szervezõk, s nem csupán azért, mert mesterien bánt az ecsettel, hanem azért is, mert rendkívül kellemes, szerény ember volt. Biztos vagyok benne, hogy ezek a festõtáborok is sokkal szürkébbek lesznek nélküle, s pályatársai lelkére is rátelepszik a hiányérzet.

Dudás Gyula keramikus és festõmûvész 1929. május 24-én született Maroshévízen (Topliþa). 1943 és 1945 között végezte el a nagyenyedi tanítóképzõt, majd 1953-58-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzõmûvészeti Fõiskolát. Kádár Tibor és Mohi Sándor volt a mestere.

1958-tól Nagybányán telepedett le, ahol egyik alapítója volt az abban az esztendõben alakult Zene- és Képzõmûvészeti Líceumnak. 1990-ig volt e tanintézmény rajztanára. Olajfestményei csendéletek, tájképek (fõként nagybányai városi tájak), enteriõrök. Készített használati és díszítõkerámiát is.

Egyéni kiállításai: 1966, 1969, 1986 - Mûvészeti Galéria, Nagybánya; 1969 - Szatmárnémeti, Nagyvárad; 1976 - Gyergyószentmiklós (Gyerkó Máriával); 1980 - Új Élet Galéria, Marosvásárhely; 1991 - Szatmárnémeti; 1992 - Nagybánya; 1995 - Nagybánya; 1999 - Erdélyi Ház, Nagybánya; 2000 - (Bitay Zoltánnal), Zebegény; 2002 - (Bitay Zoltánnal), Zebegény; Kinizsi Galéria, Debrecen; 2003 - (Bitay Zoltánnal), Magyarok Háza, Budapest;  Gy. Szabó Béla Galéria, Kolozsvár; 2004 - Teleki Magyar Ház, Nagybánya; 2005 - Maroshévíz; Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós; Testvérmúzsák Galéria, Pomáz; 2009 - Teleki Magyar Ház, Nagybánya.

Válogatott csoportos kiállítások: 1996 - Barabás Miklós Céh kiállítása, Bethlen Kata Diakóniai Központ, Kolozsvár; 1999 - 20 éves a Hortobágyi Alkotótábor, Hatvan; 2001 - Határok nélkül, Vármegye Galéria, Budapest; 2002 - „Felezõidõ” - Romániai magyar mûvészet 1965-75, Ernst Múzeum, Budapest; Magyar Képzõmûvészek kiállítása, Stockholm; 2003 - Határok nélkül, Vármegye Galéria, Budapest; A nagybányai régi iskola és kortárs mûvészek kiállítása, Mûvészetmalom, Szentendre; 2004 - Nagybányai Magyar Képzõmûvészek Társaságának kiállítása, Gy. Szabó Béla Galéria, Kolozsvár; Kriterion Galéria, Csíkszereda; 2005 - Nagybányai Tavaszi Tárlat, Teleki Magyar Ház, Nagybánya; 2006 - Lakiteleki Õszi Alkotótábor kiállítása, Lakitelek; Magyar Képzõmûvészek kiállítása, Stockholm; 2007 - Magyar mûvészek - magyar mûvészet Erdélyben, Vármegye Galéria, Budapest; 2008 - III. Nagybányai-Kecskeméti festõiskola alkotótábor kiállítása, Lakitelek; 2009 - A Barabás Miklós Céh 80 éves jubileumi tárlata, Gyárfás Jenõ Képtár, Sepsiszentgyörgy; 2010 - Kapcsolat 2010, Nagybánya; Bugaci Alkotótábor kiállítása, Bugac, 2011 - Nagybányai mûvészek kiállítása, Hódmezõvásárhely.

Dudás Gyula szinte élete utolsó pillanatáig alkotott, aktívan kapcsolódva be a mûvészeti élet eseményeinek az alakításába. Alig két hete például Bugacon volt alkotótáborban.

Nyugodj békében, Gyula bácsi!

(Tamási Attila - Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek