k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A csíksomlyói pápalátogatásra és erdélyi ingatlanok vásárlására különített el jelentős összegeket a magyar kormány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint hetvenmillió forinttal támogatja közvetlenül a magyar kormány az erdélyi magyar katolikus egyházat a Ferenc pápa csíksomlyói látogatására való felkészülés céljából. Jelentős támogatást kapott tevékenysége bővítésére a Sapientia Alapítvány is.


A Magyar Közlöny április elsejei számában megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozatok egyike a hitéleti tevékenységhez kapcsolódó működési támogatás biztosításához és egyes beruházások megvalósításához szükséges kormányzati intézkedésekről rendelkezik. Ennek értelmében összesen 6,3 milliárd forintot (19,5 millió euró) kap beruházási terveinek megvalósítására, működése biztosítására a Magyar Katolikus Egyház, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa, valamint a Magyarországi Református Egyház. A kormányhatározathoz mellékelt táblázat szerint a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas 68,7 millió forintot kap a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház felújítására, a Ferenc pápa csíksomlyói látogatásához kapcsolódó feladatok ellátására pedig 50 millió forintot.

A csíksomlyói ferences kolostor számára további 20 millió forintot különítettek el a június elsejei pápai szentmise lebonyolításához szükséges feladatok ellátására. Egy másik, ugyancsak Orbán Viktor miniszterelnök által ellenjegyzett határozat szerint a magyar kormány egyetért a Sapientia Alapítvány tevékenységének bővítésével, ennek keretében az Erdélyi Hagyományok Háza Központok létrehozásával és az ehhez szükséges ingatlanok megvásárlásával, továbbá ezeknek a megvásárolt épületeknek a felújításával, a működtetés szervezeti kereteinek megteremtésével. Erre a célra 3,7 milliárd forintot utal ki a magyar kormány a 2019. évi költségvetésből, míg a 2020-as állami büdzséből 710 millió forintot. A fenti programot a Bethlen Gábor Alapon keresztül valósítják meg. Jakubinyi György érsekkel tárgyalt Orbán Viktor Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról, valamint a romániai magyarság megmaradása, vallásgyakorlása szempontjából fontos beruházásokról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Jakubinyi György gyulafehérvári érsekkel kedden Budapesten, a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. Az érsek tájékoztatást adott a miniszterelnöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegye aktuális helyzetéről, így a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyéről is. Orbán Viktor és Jakubinyi György a megbeszélésen áttekintette a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség jelenleg zajló, illetve tervezett beruházásait, amelyekhez a magyar kormány a jövőben is kész hozzájárulni; ilyen például a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítása. A tárgyalás témája volt Ferenc pápa tervezett romániai látogatásának programja, melynek során a szentatya Csíksomlyóra is ellátogat. „A magyarság szempontjából kiemelkedően fontos esemény sikeres lebonyolítása érdekében a Gyulafehérvári Érsekség és a magyar kormány szorosan együttműködik majd” – hangzott el a megbeszélésen.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek