rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A felsőbányáról elszármazott magyarok találkozója 1905-ben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Városunkban elõször 1905. augusztus 15-én rendezték meg ezt a találkozót. A Felsõbányai Hírlapra, korabeli tudósításokra, családi levelekre támaszkodva elevenítem fel ezt a bensõséges, felemelõ találkozót, amellyel Pain Lajos helytörténész is foglalkozott Egy polgármester, aki fejezetet írt Felsõbánya történelemkönyvébe címû tanulmányában, amelyet Pain Lajos-Hitter Ferenc Felsõbányai arcképcsarnokában olvashatjuk.


A Nánássy-nyomdában 108 példányban készült meghívóban többek között ezt olvashatjuk: „A szülõváros édesanyaként várja rég nem látott fiait. Ez a találkozó tanúsítani fogja, hogy a múlt és a jelen elválaszthatatlanul összeforr.” 1905. augusztus 4-én, a késõ délutáni órákban a felsõbányai vasútállomáson Farkas Jenõ polgármester, Pap Márton számvevõ, a Felsõbányai Hírlap elsõ felelõs szerkesztõje és Münnich Sándor gazdasági tanácsos fogadta a meghívottakat.

Augusztus 15-én délelõtt 11 óra körül Farkas Jenõ a városháza tanácstermében üdvözölte Felsõbánya idegenbe szakadt fiait. Szmik Lajos budapesti ügyvéd és Battyán Pál belényesi lelkész mondtak beszédet. Ezután a találkozó résztvevõit a piacon lefényképezték.

A Korona vendéglõben ízlésesen megterített asztalok várták a meghívottakat. Amikor a konyha ajtaja kinyílt, ínycsiklandó illatok csapták meg a vendégek orrát.

A pincérek büszkén szolgálák fel a következõ fogásokat: húsleves, palacsinta velõvel, tûzdelt bélszín krumplipürével, töltött káposzta sertéshússal, sült liba és kacsa, kappansült dinsztelt káposztával vanília-, citrom- és eperfagylalt, sör, síkárlói bor, bikszádi és máriavölgyi ásványvízzel.

A fogások között Pap Márton elszavalta egyik versét, amelyben Felsõbánya termézeti szépségeit, például a Bányi-hegyet, a „kis hegykirályt, a bükkös ölén ringó” Bódi-tó varázsát dicséri. Báthy Imre 48-as fõhadnagy a dicsõséges múltra emlékezett.

A meghívottak olyan problémákról is beszélgettek, amelyek ma idõszerûek.

A polgármester arról tájékoztatta a meghívottakat, hogy a fõ bevételi források az adók, az erdõgazdaság, a városi malom és a közfürdõ voltak. Ma már csak az idõsebbek emlékeznek arra, hogy a múlt század hatvanas éveinek a végéig városunk lakosai a mai piac melletti fürdõben is tisztálkodhattak.

Az is felvetõdött, hogy Felsõbányán még egy bevételi forrást és új munkahelyeket lehetne teremteni turistákat csalogató nyaralók építésével. A városi tanács azt tervezte, hogy ingyen ad telket és elõnyös áron építõanyagot a felépítendõ kis villák tulajdonosainak. Kerekes Sándor helybeli építõmester elkészítette egy kétszobás, téglafalú, zsindellyel fedett nyaraló tervrajzát.

A meghívottak több száz koronát adományoztak egy szökõkút felépítésére, és elégedetten jegyezték meg, hogy Budapestrõl Szatmárnémetibe átszállás nélkül utazhatnak. Akkoriban Szatmárról útlevél nélkül juthattak el Kárpátaljára is.

A találkozót hajnalig tartó táncmulatság zárta. Jóska derék bandája szolgáltatta a táncra csábító muzsikát. Az elsõ négyest 36 pár táncolta. A felsõbányai hölgykoszorú tagjai, Farkas Jenõné, Báthy Juliánna, Dimand Károlyné keveset ültek a táncterem fala melletti székeken, mert mindegyik városunkból elszármazott felkérte õket.

1945 óta városunkban nem szervezték meg az idegenbe szakadt felsõbányaiak találkozóját. Talán a közeljövõben ismét lesz egy ilyen, a szülõföldhöz való ragaszkodást, a nemzedékek közötti kapcsolatokat, az összetartozást erõsítõ rendezvény Felsõbányán.

Boczor József

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek