no
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A gyalui kastély is fesztiválszíntérré változik októberben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2015. október 10–11. között első alkalommal szervezi meg a Várkert Fesztivált a gyalui várkastély gondozására létrehozott Traditio Transylvanica Alapítvány és a Kincses Kolozsvár Egyesület. A kétnapos rendezvény helyszíne a reneszánsz jellegét máig őrző, patinás gyalui várkastély parkja.


Az szervezők célja bekapcsolni a több kultúra találkozási pontjánál, Kolozsvártól mindössze 17 km-re fekvő Gyalu 15. századi nevezetes épületegyüttesét az erdélyi kulturális élet és turizmus vérkeringésébe. Annál is inkább, mivel a jobb sorsra érdemes hatvantermes, négy sarokbástyás kastély hosszú évek óta kihasználatlanul áll. A várkastélynak és a kastélyparknak szűkebb értelemben a régió magyar közösségét, tágabb értelemben Erdély történelmi nemzetiségeit és kulturális csoportosulásait kell szolgálnia értékteremtő és -megőrző kulturális programokkal, a régió sokszínűségét bemutató rendezvényekkel - vélik a szervezők.

A gyalui Várkert Fesztivál alkalmat teremt arra, hogy a nagyközönség megismerhesse az épületegyüttest, illetve annak történelmi és kulturális jelentőségét, mely olyan nagyszerű írókat ihletett meg, mint Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza vagy Kós Károly. Naponta több alkalommal vezetett sétára kerül sor a várkastély körül és a belső udvaron, melyek során az idegenvezetők bemutatják az épületegyüttes és a mellette húzódó római castrum történetét. 

A programokat különböző kulturális és szabadidős rendezvények, gasztronómiai, klasszikus- és népzenei, hagyományőrző és családos tevékenységek alkotják, kiegészítve a várkastély megismertetését célzó programokat. A borkóstolók mellett Korok, konyhák, kóstolók címmel gasztronómiai vetélkedőre kerül sor szombaton, melyre olyan főzőcsapatok jelentkezését várjuk, akik az elmúlt évszázadok, évezredek valamelyik kora jellegzetes ételeinek elkészítésére vállalkoznak. Külön díjazni fogják az adott korhoz illő autentikus felszolgálást és öltözetet. Jelentkezni a varkertfesztival@gmail.com e-mailcímen és a 0742-591-639-es telefonszámon lehet. 

A gasztronómiai program vasárnap sem marad el: Iglódi Ferencökörsütő mester egy 450 kilogrammos szürke marhát fog nyárson elkészíteni, amelyet – a szombati főzőversenyhez hasonlóan – egy 10 lejes kóstolójegy kiváltásával bárki megkóstolhat. Az ebből befolyt összeget a szervezők a Kolozsvári Magyar Napok adománygyűjtő akciójához kapcsolódva a kárpátaljai gyerekek megsegítésére ajánlják fel. Az ökörsütéssel párhuzamosan, a pecsenyéhez illő köretek és saláták elkészítése szintén egy verseny keretében történik. Mindemellett lacikonyhások, sörcsapok és fröccsstand szolgálják majd ki a résztvevők igényeit. 
 

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek