rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A hivatalos végeredmény szerint is Andrzej Duda lett a győztes

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 51 százalékával a hétfő este Varsóban közzétett hivatalos végeredmény szerint.


A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 49 százalékát gyűjtötte össze.

Trzaskowski elismerte a vereségét, megköszönte hívei támogatását, és gratulált Duda újraválasztásához. „Reméljük, hogy az új ciklus valóban más lesz, mint az előző” – írta a Twitteren.

A végleges adatok szerint a részvételi arány magas, 68,2 százalékos volt.

A választási bizottság elnöke, Sylwester Marciniak felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és a nyári szabadságok ellenére volt magas a részvétel, ráadásul a vasárnap tartott második fordulóban még magasabb volt, mint a két hete tartott első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak 64,51 százaléka adta le voksát.

A hivatalban lévő államfő még a nem hivatalos adatok ismeretében, a csekély különbség ellenére már vasárnap este győzelmet hirdetett.

„Soká éljen Lengyelország! Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim” – hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen támogatói előtt, miután az exit pollt közzétették. A hivatalban lévő elnök kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált eredményéhez, és azt hangoztatta, hogy elnöki hivatala továbbra is „nyitott lesz az eltérő nézeteket és meggyőződést valló emberek irányába”.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleményében bírálta az elnökválasztást megelőző negatív kampányt és egymás kölcsönös rágalmazásának széles körű gyakorlatát. A szervezet szerint komoly aggodalomra adtak okot a politikusokat és újságírókat ért fenyegetések. Az ODIHR kifogásolta azt is, hogy állami tisztségviselők is belefolytak a kampányolásba.

Nagyon erős felhatalmazást kapott Andrzej Duda

Rosonczy-Kovács Mihály, a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője hétfő este az M1 aktuális csatornán elmondta, majdnem rekordrészvétel volt a mostani választáson, ami növeli a legitimációt. Ugyanakkor a 2 százalékos különbség a megszerzett szavaztok között nem olyan kevés ahhoz képest, hogy arra számítottak, néhány száz-, de akár néhány tízezer voks választja majd el egymástól a jelölteket. A különbség így 500 ezer szavazat volt – fűzte hozzá.

– Nagyon erős felhatalmazást kapott Andrzej Duda, ugyanakkor az is tény, hogy közel tízmillió lengyel azt üzente a Jog és Igazságosság pártjának, hogy nem elégedett – fogalmazott az elemző.

Rosonczy-Kovács Mihály szerint a választás tétje az volt, hogy a PiS családbarát, keresztény-konzervatív értékekre épülő politikája kap-e zöld utat vagy egy olyan államfő kerül ellensúlyként az elnöki palotába, aki folyamatos vétókkal, illetve népszavazási kezdeményezésekkel gátolni tudja az előbb említett politikát.

Emlékeztetett, hogy Andrzej Duda azzal kampányolt, hogy ő jelenti a zálogát a családbarát politika folytatásának, míg ellenfele, Rafał Trzaskowski azt ígérte, hogy frissességet és fejlődést hoz Lengyelországnak.

(magyarnemzet.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek