no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A kíváncsiság hajtott

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A budapesti József Attila Színház és közismert színművészi rendkívüli vendégszerepléssel lepte meg a nagybányai közönséget hétfőn, június 11-én, este a Városi Színházban a Feketeszárú cseresznye című előadással. A turné további helyszínei: Szatmárnémeti, Zilah, Nagyvárad és Nagykároly.


Interjú Rékasi Károllyal, a "Feketeszárú cseresznye" főszereplőjével, Péterffy Géza főszolgabíró szerepében:

NÉVJEGY – Fuvaros vagyok, csak most éppen mással foglalkozom.

Miért fuvaros?

Édesapám fuvaros volt, és gyerekkoromban mellette dolgozva töltöttem a nyarakat. Tőle tanultam, hogy bármivel is foglalkozzon az ember, csakis tőle függ, hogy a legmagasabb színvonalon űzi-e. Manapság sokszor felidézem ezt magamban, ha a színpadon vagyok, és igyekszem kihozni magamból a maximumot.

Hogyan kerültél bele az előadásba?

Hosszú kihagyás után ezzel a darabbal tértem vissza a József Attila Színházba. Mielőtt Nemcsák Károly meghívott volna a szerepre, úgy éreztem, nincs szükségem a színpadi színészetre, mert a szappanoperában való játékkal ki tudom aknázni a bennem élő ambíciókat. Aztán egyszer csak kialakult ezzel kapcsolatban a hiányérzet, és megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ha jönne egy jó lehetőség, nem mondanék rá nemet. Elsősorban a kíváncsiság hajtott. A darab már első olvasásra is egy rendkívül értékes műnek tűnt, nem is beszélve arról, hogy a rendezője Kerényi Imre volt, akit az ország egyik legnagyobb színpadi rendezőjének tartok. Nem lehetett nemet mondani.

Mit jelent számodra ez a darab?

Kevesebbszer játszottuk az előadást, mint szerettem volna, hiszen ha valamiben jól érzem magam, szeretnék benne minél tovább lubickolni. Nagyon élveztem a benne való létezést, azt a hangulatot, azt az együtt zenélést, amit Kerényi Imre beállított nekünk. Ez azért egy rendkívül határozott állásfoglalás, de Kerényi kiváló érzékkel nem lépett át egy határt, és nem akarta letuszkolni a néző torkán a saját véleményét. Ehelyett megállt azon a határon, hogy ő csak megmutat valamit, de a döntést a közönségre bízza. Káprázatosan jó dolog olyan színpadi vállalkozásban részt venni, ahol az alkotók társnak tekintik a nézőt. A legnagyobb dolog mégis, amit ettől az előadástól kaptam, az a párom, Pikali Gerda, akivel a Feketeszárú cseresznye próbáin ismerkedtem meg.

Mit üzen a Feketeszárú cseresznye a nézőknek?

Ha valamit kifejezetten utálok, az az üzenet és a színpadról való direkt üzengetés. Szerencsére ebben az előadásban nincs ilyen. A főiskolán egyik kiváló tanárunk, Szinetár Miklós is felhívta a figyelmünket arra, hogy az üzenetekkel vigyázzunk, mert már Kossuth Lajos is belebukott, amikor azt üzente… Komolyra fordítva a szót, az üzenet nem a színész vagy a rendező, hanem az író dolga. A színész feladata, hogy eljátssza, amit a rendező kioszt rá, és ha a rendezőnek jó gondolatai voltak, a színész pedig érvényes alakításra képes, akkor az az alakítás magától üzenetté válhat a néző számára.

A 2018/2019-es évadban Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című darabjában fogsz bemutatkozni. Vannak elvárásaid az előadással kapcsolatban?

Csiszár Imrével dolgoztunk már együtt, és értékes, nagyszerű élmény volt számomra a közös munka. Márai történetét kiváló alapanyagnak tartom, és nagyon várom már, hogy elkezdjük a próbákat. Ennél sokkal többet jelenleg nem is igazán tudok mondani, hiszen úgy gondolom, egy rendező azért állít valamit színpadra, mert előzetesen gondolatai vannak a darabbal kapcsolatban. Egy színésznél ez nem szükséges – ő eszköz a rendező kezében, aki arra hivatott, hogy a rendező gondolatait interpretálja.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek