k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A mikrohullám tényleg szétroncsolja a vitaminokat?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mélyhűtve a vitaminok megőrződnek - ez nem vitatott. Ám mi történik velük a mikrohullámú sütőben? Jobb-e, ha a hagyományos főzőedényeket használjuk?


A mikrohullámú sütők ellen ágálók számos hangzatos állítással rukkolnak elő: beteggé tesznek a sugarai, száraz és tápanyagok nélküli a mikrózott étel, minden "be van sugározva" bennük - idézi a szkeptikusok véleményét a Spiegel Online, a német hírszájt.

A valóság persze más a német internetes újság szerint. A mikrohullámú sütők fémburkolata miatt gyakorlatilag semmilyen sugárzás nem jut ki a sütőből. A tápanyagok esetében is "válogatós" a mikrohullám: például a vitaminokra közvetlenül nem hat. A mikrohullám ugyanis a vízmolekulákat hozza mozgásba.

Ugyanakkor a tápanyagok szempontjából nem mindegy, hogy egy főzőedényben melegítjük vagy főzzük meg az ételt, vagy esetleg sütőkemencéből szedjük elő, netán mikrohullámú sütőből. Hogy melyik metódus óvja meg a leginkább a vitaminokat, azt általában, általános érvénnyel nem lehet megállapítani. Ugyanis a vitaminok úgy viselkednek, mint a dívák, mindegyiknek megvan a maga "háklija" - mondja Sascha Rohn, aki a Hamburgi Egyetem élelmiszer-kémiai intézetében dolgozik. Némelyiknek jót tesz, ha meleg és nedves, a másiknak viszont éppen ez káros.

A hőre érzékeny vitaminok esetében - ezek közé tartozik a C-vitamin és az anyagcsere-folyamatok jelentős részében fontos szerepet játszó B1-vitamin - például fontos, hogy rövid ideig és kevéssé melegítsük fel őket. Ilyen szempontból a mikró még jól is jöhet: a felmelegített ételekben lévő vizet hozza mozgásba, tehát belülről melegít. A főzőedényekben viszont kívülről melegítjük befelé az ételeket, és ez általában időigényesebb folyamat.

A kis darabokra vágott ételek minél több vizet tartalmaznak, annál jobban és gyorsabban felmelegednek a mikróban és annál tovább tartják meg a meleget. Aki viszont a zsírban oldódó vitaminokat (például A- vagy E-vitamint) nagy mennyiségben akar bevinni a szervezetébe, az nyugodtan melegítheti hosszabban a zöldséglevesét.

A közkeletű előítélet, miszerint a főzés "megöli" az ételeket, gyakran téves - magyarázza Rohn. A zsírban oldódó vitaminok például annyira le vannak kötve az élelmiszereinkben, hogy általában csak a főzés teszi a szervezetünk számára hasznosíthatóvá őket. A legjobb recept a főzési-sütési és melegítési módszerek váltogatása - ajánlja a Spiegel Online. Így a különböző metódusok révén mindig más-más vitaminokhoz juthatunk hozzá nagyobb mértékben.

hir24.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek