rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A PSD nem írja alá Johannis politikai paktumát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Szociáldemokrata Párt (PSD) - a médián keresztül adott válaszai alapján - megtagadta a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás aláírását - mondta csütörtökön Klaus Johannis államfő, aki szerint a PSD több módosító javaslatot fogalmazott meg, mint ahány cikkelyből áll a paktum.


A megállapodás aláírása alkalmából a Cotroceni-palotában tartott ceremónián az elnök hangsúlyozta, az európai parlamenti választáson és az azzal párhuzamosan zajlott referendumon a román állampolgárok egyértelműen az Európa-párti Románia és a "siralmas PSD-kormányzás" ellen foglaltak állást. Hozzátette, a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk következtetéseit tartalmazza, és négy párt mondott "világos és egyértelmű igent" a paktum aláírására vonatkozó felhívására: a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a PRO Románia párt, valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP).

"A PSD nekem nem jelezte, hogy érdekelt lenne. Május 27-e után úgy tűnt, hogy megváltozott az alakulat, de nem így van, a PSD nem változott meg, és nem változik meg. Az egymás után következő választások közül az elsőt már elveszítette, de csak látszatra változott meg, ugyanazokat a célkitűzéseket követi, és - a médián keresztül adott válasza alapján - elutasította a paktum aláírását" - emelte ki beszédében Iohannis, aki szerint a szociáldemokraták több módosító javaslatot fogalmaztak meg a megállapodáshoz, mint ahány cikkelyt tartalmaz a dokumentum.

A ceremónián az elnök hangsúlyozta, az aláírók listája nyitott marad. "A kapu nyitva áll minden politikus számára, aki hozzá akar járulni egy jobb Románia felépítéséhez" - mondta.

Az elnök szerint a május 26-i választáson a román állampolgárok felülkerekedtek a "PSD-féle inkompetencián", az igazságszolgáltatás és a nemzetgazdaság elleni támadásokon.

"Következnek az államfő-, majd a helyhatósági és a parlamenti választások. A román állampolgárok akkor is tudni fogják, hogyan kell szavazniuk, ahhoz azonban, hogy a mostani választások eredményét továbbvigyük, módosítani kell az alkotmányt és a vonatkozó törvényeket. Ismét csúfot űztek a külföldön élő románokból, ezért változtatni kell az eljáráson, módosítani kell a törvényt, és fel kell hagyni a diaszpóra ellen irányuló diskurzussal" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy mindehhez "másfajta parlamentre" van szükség. "Kialakulóban van az alternatíva, dolgozunk rajta" - mondta.

A csütörtöki ceremónia keretében Iohannis államfő mellett Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna USR-elnök, a PRO Romániát vezető Victor Ponta, valamint Eugen Tomac PMP-elnök látta el kézjegyével a dokumentumot.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tervek szerint jövő héten írja alá a megállapodást.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szerdán úgy nyilatkozott, mivel az alkotmánybíróság elhalasztotta a döntéshozatalt a május 26-i referendum eredményének érvényességéről, a csütörtöki eseményt kezdeményező államfő az állami intézményekkel szembeni tiszteletlenségről tesz tanúbizonyságot.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek