rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Román Akadémia elnöke tagadja, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Szekuritátéval

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tagadja a Román Akadémia elnöke, Ioan Aurel Pop, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval.


Ioan Aurel Pop ezzel azokra a csütörtökön megjelent sajtóhírekre reagált, amelyek szerint az ő neve is megtalálható a Ceauşescu-rezsim 0225-ös katonai egységével együttműködő személyek listáján. Az említett katonai egység feladata volt a román emigránsok megfigyelése – írja az Agerpres.

Az Akadémia elnöke csütörtökön közölte a sajtóval, hogy semmiféle együttműködési megállapodást nem írt alá a Szekuritátéval, és valószínűleg csak azért található meg a neve a listán, mert 1985-1987 között volt főnöke (Ştefan Pascu, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem volt rektora) kérésére írt néhány történelmi tárgyú cikket, amelyek egy németországi lapban jelentek meg. Ioan Aurel Pop felidézte, hogy a diktatúra idején csaknem lehetetlen volt külföldön, de még itthon is publikálni, hacsak nem pártpropaganda közléséről volt szó. Ştefan Pascu azzal kérte őt fel a cikkek megírására, hogy azok a román emigráció kiadványában fognak megjelenni, és ő nem utasíthatta el főnöke felkérését – magyarázta Ioan-Aurel Pop, aki szerint ez lehet az egyetlen magyarázat arra, hogy az ő neve is megjelenik a Szekuritáté emigránsokat figyelő kollaboránsainak listáján. Egyébként is, a nevem mellé az van írva, hogy NEM” – tette hozzá a BBTE rektora és a Román Akadémia nemrégiben megválasztott elnöke. Pop kifejtette, hogy 1989 előtt csak a kommunista tömb országaiba utazhatott, és nem vehette fel a kapcsolatot a román emigránsokkal. Kiemelte, hogy Münchenben latin paleográfiát szeretett volna tanulni, ösztöndíjat is kapott rá, de a Szekuritáté megakadályozta kiutazását, mert nem tartotta megbízhatónak. A listát, amelyen kétszáz név szerepel, a Revista 22 című folyóirat közölte csütörtökön.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek