no
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Szűz Mária szobor és a Hollósy Simon utca ügyét tárgyalta a máramarosszigeti tanács

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elviekben megszavazta a helyi önkormányzat a Szűz Mária szobor fölállítását és a Hollósy utca elnevezését. A máramarosszigeti tanács hétfőn, november 28-án megtartott rendes havi tanácsülésén szavazott erről.


Napirenden kívüli felszólalásában Béres Ildikó alpolgármester elmondta, hogy augusztus elsején iktatták azt a két kérvényt, amivel az egykori Szűz Mária szobor hasonmásának felállítását és Hollósy Simonról pedig egy utcának az elnevezését igénylik a kérelmezők. A kezdeményezők a máramarosszigeti Római Katolikus Egyházközség és a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület. Kezdeményezésükhöz csatlakozott a Hollósy Simon Művelődési Egylet, valamint a Hollósy utca kérelméhez a szintén máramarosszigeti Református Egyházközség is.

A kezdeményezők a Plevnei utca első felét javasolják arra, hogy nevezzék át a máramarosszigeti születésű Hollósy Simonról, aki 120 évvel ezelőtt megalapította a híres nagybányai festőtelepet. Godja Eugenia és Iuga Nicolae képviselők kifogásolták az említett utcaszakasz átnevezését, ugyanis elmondásuk szerint a XIX. században Plevnan zajló harcok a román nép függetlenségét jelképezik, így arra kérték a kezdeményezőket, hogy azonosítsanak más utcákat erre az átnevezésre.

A Szűz Mária szoborról Horia Scubli polgármester elmondta, az előzetes tervek szerint ez a római katolikus templommal szembeni parkban kapna helyet, a mostani Plevnei utcával szemben. A szobor fölállítását pozitívan fogadták a tanácsosok, Daniela Onița Ivașcu liberális képviselő ugyanakkor megjegyezte, a már meglévő szobrokat is jobban kellene óvni. Az ülésen jelen volt a római katolikus egyházközség képviseletében Ferenczy Gábor egyháztanácsos és Orosz Krisztofer pasztorális referens. Felszólalásukban elmondták, a szobor mészkőből készülne, és meggyőződésük, hogy Szűz Máriát nemcsak a római katolikusok, de a város többi lakói is egyaránt tisztelik, ugyanakkor Hollósy Simon is nemcsak a magyarság számára kiemelkedő személyiség, hanem a többi nemzetnek is egyaránt értéket képvisel.

Szűz Mária szobrát 1776-ban álltották föl Máramarossziget főterén, majd a II. világháború végén az oroszok lerombolták. Ennek hasonmását állítanák föl.

Horia Scubli elmondta, tervben van egy szobor fölállítása az idén elhunyt, Béke Nobel díjas Elie Wiesel tiszteletére is Máramarosszigeten.

A Szűz Mária szoborról és a Hollósy utcáról pozitívan szavaztak, azonban ez csak egy elvi döntés volt. A két ügyről a későbbiekben kell majd szavazniuk a városatyáknak.

A Szigeti Porta facebook oldalán ma élőben közvetítette a tanácsülés azon részét, melyen a Szűz Mária szobor, valamint a Hollósy utca ügyét tárgyalták.

szigetiporta.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek