Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A világ magyarságát hozná közelebb az Örökségünk Mozgalom

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A világ magyarságát szeretné közelebb hozni egymáshoz az Örökségünk Mozgalom. Az interneten is tartják a kapcsolatot: Ausztráliából és Kanadából is küldtek például videókat az ott élő magyarok. A program négy éve indult egy közös énekléssel.


A magyar nyelv értékeiről és a magyarság megtartásáról szól az Örökségünk című dal, amelyben mintegy 300 külhoni gyerek énekel egyszerre. A zeneszám négy évvel ezelőtt a határon túli gyerekek zenetáborában, Paks közelében született. A hozzátartozó klipet Kárpátalján, Erdélyben és Felvidéken forgatták.

 

 

A videót azóta több mint 500 ezren nézték meg az interneten. Ehhez a dalhoz kapcsolódott az Örökségünk Mozgalom, amellyel a világ magyarságát akarják megszólítani az ötletgazdák. Arra kérték a külföldön élő magyarokat, hogy énekeljék el a dalt, és készítsenek róla videofelvételt is.

A romániai szentjobbi diákok szeptemberben csatlakoztak a Paksról indult kezdeményezéshez. Egy magyar nyelvvel és kultúrával foglalkozó gyerektáborban tanulták meg a magyarság összetartozásról szóló Örökségünk című dalt.

Az elmúlt hónapokban a világ minden táján, több százezren ismerték meg a mozgalmat. Az ötletgazdáknak Ausztráliából és Kanadából is küldtek ott élő magyar közösségek videókat, összesen több mint 110 darabot. Ezeket a feldolgozásokat már több mint 300 ezren tekintették meg az interneten. A nagy érdeklődés miatt idén is meghirdetik a videópályázatot, amelyben a dal feldolgozásait várják. Emellett pedig „Történetek a ládafiából” néven egy másik pályázatot is elindítanak a szervezők.

“Azt szeretnénk, ha történeteket küldenének be videón. Ültessék le szüleiket, nagyszüleiket, vagy a szomszéd nénit és bácsit kicsit az asztalhoz, és kérjék meg őket, hogy meséljék el azokat a tanulságos történeteket, amelyek talán soha sehol nem jelentek meg, és esetleg segítenek eligazodni az útvesztőben” – mondta Vida Tünde ötletgazda a Híradónak.

A mozgalmat a nemzetpolitikai államtitkárság tavaly és idén is 6-6 millió forinttal támogatta. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az ilyen kezdeményezések közelebb hozzák egymáshoz az anyaországbeli és a világon szétszóródott magyarokat. Reményét fejezte ki aziránt, hogy folytatódik az Örökségünk Mozgalom, amihez a kormány megad minden támogatást.

Az Örökségünk című dal feldolgozásait augusztus végéig, a „Történetek a ládafiából” pályázat anyagait pedig két fordulóban május és október közepéig lehet feltölteni az örökségünk.net címen működő honlapra.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Cserkészanya 2017.02.08 10:21:18
Nagyon megható és igaz szövege van. Egyszerű dallamával fülbemászóan hat minden magyarra. Vajon a mi cserkészeink ezt nem tudnák elénekelni?


Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek