rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután a bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét, közölte Laczikó Enikő államtitkár-helyettes – számol be Bíró Blanka és Pap Melinda a kronika.ro-n.


Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának képviselője – aki maga is tagja a héttagú testületnek –, az MTI-nek elmondta, hogy a keddi ülésen egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

Számítottak a bizottság kedvezőtlen döntésére – értékelt lapunknak Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. „Nem a mai Romániában élnénk, ha a restitúciós bizottság másként mert volna dönteni, elismerve a református egyház tulajdonjogát” – jelentette ki Kató.

Elmondta, az egyházkerület számára ennek ellenére fontos a bizottság döntése, mert ez alapján elindíthatják a polgári pert, bírósági útra terelhetik a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogáért folyó küzdelmet. Amint hivatalosan közlik az elutasító döntést, benyújtják a keresetet a brassói táblabíróságon, és visszakérik a román államtól az iskolaépületet, melyet bizonyíthatóan a református egyháztól kobzott el a kommunista hatalom, közölte Kató.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploieşti-i táblabíróság 2014-ben szabálytalannak minősítette, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítetve a református egyház tulajdonjogát. Az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti testület áprilisban meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit is, a szavazást viszont a májusi ülésre halasztotta.

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője akkor elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis ismét arról kellett döntenie az államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet. Az ügyvéd nem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a bizottság ismét az egyház javára dönt, az perújrafelvételi alapot teremt a korábbi restitúciós testület börtönbüntetésre ítélt tagjai számára. Ez azonban nem következett be: a mostani restitúciós bizottság tagjainak többsége nem vállalta egy olyan restitúciós döntés megismétlést, amiért a testület korábbi tagjait felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották.

A ploieşti-i táblabíróság Markó Attila RMDSZ-es képviselőt, Marosán Tamást, a református egyház jogtanácsosát és Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját három-három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatásról 2002-ben hozott döntés miatt. „Ha valaki eddig kételkedett volna bennünk: nem lehetett volna visszaállamosítani a Mikót, ha valahogy – bárhogy! – el nem ítélnek... Ebből is látszik, mennyire lényegtelen az igazság” – reagált a bizottság keddi határozatára a Facebookon Markó Attila – írja a kronika.ro.

erdely.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek