k rmdsz
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Amiért hálásak vagyunk

| Vélemények 3 | Nyomtatom | A+ | A-

Kedves olvasók, többen jelezték az elmúlt napokban, hogy nem igazán kapott nyílvánosságot azoknak a névsora, akik a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség iskolájának a javítására adományoztak.


Szeretettel hozzuk tudomásotokra, hogy ez az adakozás kétféleképpen történt. Egyrészt voltak, akik a gyülekezet elkülönített számlájára fizettek be, mások az Egyházközség lelkészi hivatalában nyújtották át nyugta ellenében ezeket az adományokat. Az adományokkal kapcsolatos kérdéseknek két alapvetõ okát véljük felfedezni. Elõször is mindenki szeretné tudni, hogy ezek a pénzek megérkeztek-é rendeltetési helyükre, másodszor pedig, hogy mi lesz ezzel az épülettel. Azaz, lesz-é benne iskola, amely a nagybányai magyar családok gyermekeinek lesz az otthona? Jelentjük, hogy a pénzek rendeltetési helyükre kerültek, ugyanis ezek az adományok fedezték 2014-ben az iskola belsõ javítási tervének a kifizetését 50 000 lej értékben. Továbbá azt is tudomásotokra hozzuk, hogy az eddig elvégzett javítások az épületen meghaladják az 500 000 lejt, amit az Egyházközség saját pénztárából fizetett ki gyülekezeti adományokból és pályázati pénzekbõl.

A második kérdésre a válaszunk az, hogy 2015 tavaszától az Egyházközség folytatja az épület javítását. A Polgármesteri Hivatallal kötött szerzõdésünk dugába dölt azzal, hogy õk a Németh László Líceumon keresztül nem fektethetnek be olyan ingatlan alapvetõ javításába, ami nem az õ tulajdonukat képezi. Jelezzük, hogy minden más szövetség veszélyezteti az épület tulajdonjogát és kétségessé teszi további rendeltetését. Vagyis nincs biztosítékunk arra, hogy ha más úton javítjuk meg, abban magyar oktatás és nevelés kap helyet. Ígéreteket nem tehetünk a használatba adás idõpontja tekintetében, mert nem szeretnénk fokozni a csalódottságot. Az a bûnünk, hogy emberekben bíztunk Isten helyett és elveszítettünk két évet.

Egy 1949-ben és 1960-ban teljesen kisemmizett gyülekezet vállalja, hogy erejéhez képest mindent megtesz nemzetsége gyermekeinek és unokáinak befogadásáért, ha lesz kivel összefognia. Az összefogást nem szeretnénk értékelni, csak egy, az iskolával kapcsolatos Isten-i jelenséget szeretnénk megosztani az olvasókkal. Akkor, amikor ennek az épületnek egy, a népünket mentõ célt álmodtunk meg, felvetõdött az a kérdés a több száz között, hogy az Egyház hogyan teheti ki az épületben mûködõ beteg gyermekek intézményét anélkül, hogy megróják nyers hitetlenségéért és lelketlenségéért? Ez annak ellenére is feszültséggel töltött el minket, hogy már 2008-tól tervezte a Megyei Tanács a kisegítõ iskolák összevonását és az épületnek a kiürítését. Ekkor lépett közbe Isten és elküldte azt a kéményseprõt, aki jegyzõkönyvben tiltotta meg az addig benne lévõ intézmény további mûködését a rossz cserépkályhák miatt. Ha az Isten ilyen csodákat tesz a szemünk láttára, jó lenne elgondolkozni a hitetlenségünkön, ami már-már a haldoklás tüneteit mutatja. Én, aki mindezeket írja, õszintén szégyenlem magam.

Mindenekelõtt az elkülönített számlán, a BCR Bankban befizetett összegeket tüntetjük fel és egyúttal köszönjük adományaitokat: Dobri Réka 50, Tenger Iván 1 000, Szilágyi Enikõ 50, Lakatos Nella 50 euró. Összesen 1 150 euró. Ez a pénz 2014. május 5-én lett átváltva, amikor a javítások tervét ki kellett fizetnünk.

Ennek teljes összege 5 013,43 lej.

Továbbá Virág Gábor 300 lej, Valdman István 2 000 lej, Nemes József Antal 300 lej, Iskoláinkért és Gyermekeinkért Egyesület 13 900 lej, Bartalus Eszter 300 lej, Veér Ferenc 500 lej, Karetka Mezei Éva 300 lej, Horváth Attila 300 lej, Horváth Attiláné 200 lej, Tódor Wilhem és Tódor Éva 300 lej, euró átváltásból  az említett 5 013,43 lej, Farkas Juliánna 200 lej, Óvárosi Református Egyházközség 100 lej (ez egy kiegészítés a második számla kifizetése végett), Lönhardt Zoltán 100 lej.

Mindösszesen 2012. június 25. és 2014. július 4-e között euró és lej adomány az elkülönített számlán: 23 813,43 lej.

Ebbõl két számlán kifizettünk a S. C. 9 OPTIUNE Kft.-nek:

1. - 19 840,49 lejt 2014. május 5-én

2. -  3 787,47 lejt 2014. július 1-én

Összkiadás: 23 627,96 lej.

Egyenleg a kamatok és átutalási költségek be- és leszámításával 2015. február 24-én: 147,15 lej. A javítási terv további részét az Egyházközség fizette a nyugtán begyûlt adományokból.

Mindenkinek szeretettel köszönjük!

Bak László lelkipásztor

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

hogyan tovább 2015.03.13 18:58:04
A dulfus osztályokat ki kellett menteni, ez szerintem nem kérdés. De ez eredmény rossz lett, mert a Németh László messze van a Belvárosból, és olyan környék, hogy emiatt sok magyar gyermek inkább a belvárosi román iskolákba kerül. Bár tévednék, de szerintem az idei beiratkozás ezt fogja igazolni. Emiatt be kellene hozni az elemit a Híd utcába, a németlaciban meg bentlakást csinálni, hogy vidékről ide jöhessenek be a középiskolás gyermekek.
Ha nem lesz a magyarság okos, hamarost baj lesz. Egyértelmű célok, megegyezések és tervek kellenének, a szavatartó emberekre alapozva.
Hogyan tovabb 2 ? 2015.03.11 08:34:36
A dulfus osztályok áthelyezése szerintem az utolsó pillantban történt meg. Ha nem hozzák át őket, mára már felszámolódnak - jól tudjuk miért. Ha felelősségről van szó, akkor azokat kell keresni, akik miatt a Híd-utcai épület nem lett meg. Mindenképpen egy ember kezében volt a lehetőség és ez az önkormányzat magyar főnöke. Onnan volt igérve, lobbyzva minden - és nem lett meg. Az is érthető az egyház megunta, a semmittevést és magára vállalta a folytatást. Minden nagy tervben az a lényeg valaki vállaljon felelősséget, nyiltan mondja ki a tervét és lehetőségét. Volt egy lehetőség, terv, (az önkormányzati felújítás) csak nem lett végig vive, aki pedig felel érte hallgat, és ő az aki önszántából le kéne mondjon...
Hogyan tovabb?! 2015.03.10 16:43:24
Az elhamarkodott lépésekért valakiknek felelnie kellene, mert az áthelyezett osztályok diáklyaival nem lett volna szabad labdázgatni. A helyzet felelõsei önszántukból lemondhatnának, mert a magyar oktatás jövõjét veszélyeztetik.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek