rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az evangélium örömteli követei

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Felszabadultan, örömmel kell hirdetni az evangéliumot - mondta Ft. Nemeshegyi Péter SJ. a tízedik, jubileumi Háló találkozón, Nagybányán.


Jubileumi évét éli a nagybányai Háló mozgalom. A különböző katolikus közösségeket tömörítő Kárpát-medencei hálózat részeként tíz éve találkoznak, terveznek, működnek együtt, őrizve a keresztény hit és a nemzeti érzület adta értékeket, szépségeket. Az október 10. és 11-e között zajlott éves találkozó lehetőséget adott az eltelt idő megünneplésére, a visszaemlékezésre, számadásra.

Idén tehát nem egy, hanem kétnapos volt a rendezvény, már pénteken este szentségimádást végeztek a Szent Miklós templomban, ahol azután Ft. Nemeshegyi Péter SJ. „Keresztény családok napjainkban" címmel tartott előadást. Másnap kezdődött az úgynevezett „rendes találkozó" a tagok, vendégek fogadásával, köszöntésével. A Szentháromság templomban Ft. Román János nagybányai esperes üdvözölt mindenkit, Uglár Sándor főbogozó felvezette a programot, majd Konrád Katalin partiumi régióvezető tekintett vissza a tíz évvel ezelőtti találkozásra, áttekintette az eltelt időt, kiemelve a Háló hitet és magyarságot őrző célkitűzéseit, melyeket a jövőbe is el akarnak vinni.

 A második napnak is volt nagyelőadása, Ft. Nemeshegyi Péter SJ. „Az öröm evangéliuma és az evangélium öröme - Ferenc pápa nyomán" címmel buzdított mindenkit a derűre. Visszaemlékezett a Láposbányán született Bihari Zoltán jezsuita barátjára, aki egy évvel utána lépett be a Jézus Társaságába és vele együtt kapott kihelyezést Japánba, ott közösen, együtt működtek. Előadásában kiemelte, az evangéliumot örömmel kell hirdetni: „Az a legfontosabb, hogy aki az evangéliumot tanítja, örömmel tegye. Az öröm, a felszabadultság az első, amit hirdetnünk kell az evangélium kapcsán, nem a parancsok és a megrovások. A szabadság egy nagy adomány. Ahol Krisztus, ott a szabadság, az öröm és a béke."

         Az öröm kapcsán bibliai párhuzamokat húzott, így beszélt az angyali üdvözletről, a három királyok örvendezéséről, az utolsó vacsora buzdításáról, a szentpáli levelek örömintéseiről. „Ki kell mondani akkor is, amikor fáj és nehéz kihívások elé nézünk: igen, én ma is hiszek benned, ma is hiszem, hogy jó úton járok, hogy Te szeretsz engem, jó vagy. Egy hiányszikra a mai világban az öröm és a reménység. Sokaknak úgy tűnik, hogy nincs értelme... De az éjszaka után jön a hajnal, az ördögöt legyőzi a Jóisten. Ebben kell bíznunk."

 

Előadásában, Nemeshegyi atya az életünkben levő rendszer és fontosság sorrendjének szükségességét is hangsúlyozta, a fölös dolgok kiselejtezését életünkből, a helykészítést az értékes, szent dolgoknak. Ennek kapcsán fogalmazta meg kérdéseit aztán a csoportbeszélgetésekre, melyekre még délelőtt sor került.

A nap második felében a résztvevők Puchard Zoltán fotókiállítását tekintették meg, Balázs Hajnalkával énekeltek együtt, beszélgetésben elmélkedtek az életüket meghatározó hitélményekről, kézműves foglalkozáson alkottak. A találkozó végi szentmisét Ft. Nemeshegyi Péter SJ. Ft. Román János nagybányai esperessel mutatta be, szentbeszédében kiemelve, hogy a Jóisten meghív minket országába, ez pedig nem a mi érdemünk: „Isten számára minden nép választott nép. Részt vehetünk a szentmisén, magunkhoz vehetjük Krisztus szent testét és vérét, és meghív minket az örökkévalóságba. Ez egy olyan adomány, aminek örülnünk kell, másoknak is el kell mondanunk, hogy milyen jó."

A szentmise végén bemutatták a nagybányai Háló tíz évét szemléző könyvet, és megajándékozták egymást az eltelt időben a mozgalmat együtt erősítő tagok, vezetők.

 

Józsa János médiareferens, Szatmárnémeti

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek