rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az Iszlám Állam terroristái voltak a franciaországi túszejtők

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ország északi részén, Rouen közelében történt a túszejtés. Mise közben mentek be a templomba, több embert túszul ejtettek, a pap torkát elvágták. Egy másik túsz is életveszélyben van. A támadók az Iszlám Állam nevét kiabálták, agyonlőtték őket. A terrorszervezet azóta vállalta a felelősséget a merényletért. A francia rendőrség délután közölte: egy embert őrizetbe vettek a támadással kapcsolatban.


A BBC szerint két fegyveres ment be a templomba Saint-Etienne-du-Rouvray-ben, és 4-6 embert ejtett túszul. A France 3 arról számolt be, hogy a túszok között egy pap és két apáca is volt. A támadóknál kés volt. 

Megölték a túszejtőket

Reuters  később arról írt, hogy "semlegesítették" a két támadót, ezt erősítette meg a BBC is, értesülésük szerint mindkét túszejtőt lelőtték, de a túszok egyike, egy pap is meghalt.

A Telegraph úgy tudja, hogy az áldozat a 84 éves Jacques Hamel atya, az értesülést megerősítette a francia Püspöki Konferencia szóvivője is.

Pierre-Henri Brandet belügyi szóvivő azt mondta, egy másik túsz megsebesült, az állapota válságos.

Délután a francia rendőrség közölte:őrizetbe vettek egy embert a támadással összefüggésben,ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

A Le Figaro és később a Telegraph is azt írta, hogy a pap torkát elvágták. 

A helyszínen voltak a rendőrség elit egységei, a környéket kordonnal zárták le, a templomban robbanóanyag után kutattak.

Manuel Valls francia miniszterelnök a történtekre úgy reagált: elborzadt a barbár támadáson, ami minden francia, valamint katolikus állampolgárt érint.

Az Iszlám Állam jelentkezett

Francois Hollande elnök gyalázatos terrortámadásnak nevezte a történteket. Azt mondta: a terroristák az Iszlám Államra hivatkoztak. Arról is beszélt, hogy Franciaország hadban áll az Iszlám Állammal és "minden eszközt be kell vetnünk ebben a harcban".

Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írja, az egyik támadó szakállas volt, és a vallásos muszlimok által hordott sapka volt rajta. Az M6 francia tévéadó tudósításából kiderült, hogy a támadók egyikét a francia titkosszolgálat ismerte.

Az AP-nek egy normandiai muszlim vezető azt mondta, már másfél éve figyelte a merénylőt a rendőrség, miután járt Törökországban.

Az Iszlám Állam azóta jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A saját hírportáljukon, az Amakon közzétett közlemény szerint a szervezet két "katonája" hajtotta végre a támadást.

A francia rendőrség őrizetbe vett kedd délután egy embert a történtekkel összefüggésben, ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek