rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az új kormány Siegfried Mureșan EP-képviselőt jelölheti európai biztosnak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Siegfried Mureșan európai parlamenti (EP-) képviselőt, az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnökét jelölheti az új bukaresti kormány az Európai Bizottságba – közölték kedden a kormánypárttól származó értesüléseikre hivatkozva hírforrások


A parlament hétfőn szavazott bizalmat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban pártelnök vezette kormányának, így elhárult az akadálya annak, hogy Bukarest új biztosjelöltet javasoljon. A parlament által egy hónapja megbuktatott korábbi szociáldemokrata (PSD-s) Dăncilă-kormány biztos-jelöltjeinek legitimitását ugyanis Klaus Johannis államfő eddig megkérdőjelezte.

Az akkor még teljes jogkörrel működő Dăncilă-kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Dăncilă – akitől október 10-én vonta meg a bizalmat a parlament – időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra várt, hogy lezáruljon a román belpolitikai válság, és legitim kormány kerüljön az ország élére. Mureșan jelöléséről sajtóértesülések szerint egyetértés van a miniszterelnök és az államfő között. Johannist öt éve a PNL éléről választották államfővé, és nem titkolta, hogy „sajátjának" tekinti a volt pártja által most megalakított kormányt. A 38 éves, vajdahunyadi születésű, közgazdászi oklevéllel rendelkező Siegfried Mureșant is a PNL jelöltlistájáról választották meg az EP-be, ahol idén májusban második mandátumát kezdte meg. Mureșant az eddigi szociáldemokrata kormányok leghangosabb – a jobboldali hírtelevíziók által legtöbbet szerepeltett – brüsszeli bírálójaként ismeri a közvélemény. Ludovic Orban több ízben leszögezte: egyik legsürgősebb miniszterelnöki teendőjének tartja, hogy javaslatot tegyen egy új román európai biztosra, ugyanakkor azt ígérte, hogy a jelölt személyéről mind az államfő, mind a parlament véleményét kikéri. A bukaresti sajtó úgy tudja: Orban kedd este, legkésőbb szerda reggel küld levelet Ursula von der Leyennek, az EB megválasztott elnökének Bukarest új európai biztosjelöltjéről

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek