k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bankkártyát ad az EU a törökországi menekülteknek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kártyán juthat 350 millió euróhoz az a csaknem hárommillió szíriai menekült, akik Törökországban kerestek menedéket a polgárháború elől – jelentette be hétfőn a program októberi elindítását a török kormányfővel Ankarában tárgyaló, humanitárius ügyekért felelős EU-biztos, Hrisztosz Sztilianidesz.


A pénzt az EU adja a Törökországgal megkötött márciusi, hatmilliárd eurós megállapodás jegyében, bízva abban, hogy így csökkenni fog az Európára nehezedő migrációs nyomás.

Sztilianidesz szerint a döntés egy példa nélküli válasz a példa nélküli krízisre, külön kiemelte a jelentőségét annak is, hogy a menekültek szabadon elkölthetik a segélyt, egyúttal hajtóerőt adva a török gazdaságnak is.

A pénzt nem csak élelmiszerre, oktatásra, szolgáltatásra használhatják fel kártyás fizetéssel, de a bankautomatákból készpénzként is felvehetik a havonta 100 török lírás – 10 ezer forintos – összeget – írta az AFP.

Törökország tavaly bő kétmillió menekültről beszélt – ennek alapján viszont alig jött volna valaki Szíriából az EU-ba – és állítása szerint hétmilliárd dollárt költött rájuk 2011-2015 között. A számok akkor sem nagyon jöttek ki, ráadásul kilencven százalékukra semmilyen támogatást nem költött.

A menekültáradat lendülete valóban csökkent, a mentőmellények is eltűntek a boltokból, de Ankara többször fenyegetett azzal, hogy mégsem teljesíti a megállapodást, mert az EU csak ígérget, de a felajánlott pénz mellé mégsem adja meg állampolgárai számára a vízummentességet és nem gyorsítja fel az EU-csatlakozási tárgyalásokat. A Recep Tayyip Erdogan elnök elleni operettpuccs és az utána megindult tisztogatás miatti nyugati kifogások is rontottak az EU és Ankara kapcsolatát.

A menekülteknek októbertől folyósítandó támogatás bejelentése azonban mutatja, hogy Brüsszel mindenképp szeretné, ha a menekültáradatban kulcsszerepet játszó Törökország visszatartaná a Közel-Keletről, és Pakisztánból, Afganisztánból, Bangladesből, de még Afrikából is rajta keresztül áramló migránsokat. 

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek