k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bepereli Romániát Liviu Dragnea

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az alkotmánybíróság pedig ma sem merte eldönteni, hogy lehet-e még Dragnea kormányfő valaha.


Az Európai Unió Bíróságán, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot az egyik korrupciós ügyében felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét is betöltő politikus csütörtökön jelentette be, hogy ügyvédei a luxembourgi, illetve a strasbourgi bírósághoz fordulnak, miután hétfőn a román legfelsőbb bíróság elutasította ítéletvégrehajtási kifogását.

 

Dragneát tavaly áprilisban két évnyi, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. 

 

Választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek.

A házelnök nem ismeri el, hogy a PSD akkori főtitkáraként és országos kampánystábja vezetőjeként csalásra bujtotta volna fel a választási bizottságok tagjait, ezért akarja beperelni Romániát az európai bíróságokon. 

 

Miután itthon elutasították rendkívüli jogorvoslati kérelmét, Dragnea üdvözölte a legfelső bíróság gyors döntését, mert ezzel úgymond utat nyitottak számára, hogy Luxembourgban, illetve Strasbourgban keresse igazát. A PSD tavaly decemberi választási győzelme után 

 

Dragneát priusza akadályozta meg abban, hogy pártelnökként magának igényelje a kormányfői kinevezést. 

A 2001/90-es törvény 2. cikkelye tiltja ugyanis a jogerősen elítélt személyeknek, hogy a kormány tagjai lehessenek. Ezt a törvényt a Nép Ügyvédje a választások után nem sokkal, idén január 5-én megtámadta az alkotmánybíróságon. A taláros testület azóta húzza az időt, legutóbb épp ma halasztotta el május 4-re a döntést, hogy alkotmányellenes-e az illető cikkely vagy sem.

 

Igazságügyi források szerint a halasztás egyik oka a kvórumhiány volt. Az alkotmánybíróság utoljára április 27-ét jelölte meg a döntéshozatal napjaként ebben a kérdésben, miután március 7-én 21-ére, majd március 21-én április 4-ére halasztott a Nép Ügyvédjének óvásával kapcsolatban. 

 

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke úgy nyilatkozott: eddig ez a legnehezebb döntés, amelyet meg kell hozniuk, 

 

mert a kérdésnek politikai felhangjai vannak. 

Az említett jogszabály kimondja, hogy csak olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben. 

 

A Nép Ügyvédje által januárban kiadott indoklás szerint az illető cikkely „áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének”.

Dragnea ellen egy másik ügyben is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA), így ha még egyszer bűnösnek találja a bíróság, már nem lehet szó felfüggesztett büntetésről, és az első ügyben kiszabott börtönbüntetését is le kell töltenie.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Rossz beidegződések lépnek életbe Rossz beidegződések lépnek életbe, ha pénzről van szó. Az interneten is gyakran találkozunk (...)

Rossz beidegződések lépnek életbe Rossz beidegződések lépnek életbe, ha pénzről van szó. Az interneten is gyakran találkozunk (...)

Rossz beidegződések lépnek életbe Rossz beidegződések lépnek életbe, ha pénzről van szó. Az interneten is gyakran találkozunk (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek