rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Beterjesztette a jövő évi költségvetést a kormány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Jövőre 240 milliárd forint marad a családoknál az adókedvezményeknek köszönhetően - közölte Varga Mihály, miután átadta Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A bankok elszámoltatása folytatódik, a devizahitelesek törlesztőrészletei 25-30 százalékkal csökkennek. A háztartások jövőre akár 150 ezer forintot is megtakaríthatnak a rezsicsökkentéssel. Maradnak a különadók, a bankadó és a reklámadó is, növekszik a fegyveres testületeknél dolgozók és a pedagógusok bére.


Az adókedvezményeknek köszönhetően jövőre 240 milliárd forint marad a családoknál, míg a rezsicsökkentéssel háztartásonként 150 ezer forintos megtakarítás érhető el – kezdte sajtótájékoztatóját Varga Mihály, miután az október 31-es határidő előtt beterjesztette a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A bankok elszámoltatásával kapcsolatban elmondta, hogy ezer milliárd forintot kell a pénzintézeteknek visszafizetniük az adósoknak. Így a hitelesek vagy pénzhez jutnak, vagy csökken a törlesztőrészletük 25-30 százalékkal. 

Az ellenzéki pártok bírálták a kormány költségvetési tervezetét.

Konzervatív növekedési prognózis

A költségvetés tervezésekor a kormány óvatos becsléssel 2,5 százalékos növekedéssel számol jövőre, míg a háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal bővülhet. Tavaly 2 százalékos GDP bővüléssel kalkulált a kabinet, de a növekedés idén ennél nagyobb lehet – fogalmazott a tárcavezető. Az infláció az idei nulla közeli szintről jövőre 1,8 százalékra emelkedik, az államadósság a tervek szerint 75,4 százalékra mérséklődik.

A jövő évi költségvetés biztonságos tartalékkal számol, az országvédelmi alap 60 milliárd forintja és az általános tartalékban lévő 100 milliárd forint megfelelő biztonságot nyújt az előre nem látható helyzetekre is - mondta Varga.

Jövőre folytatódik a béremelés több ágazatban, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot irányoz elő a büdzsé. 2015-beni elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell. Ebben az ágazatban 2015 júliustól 30 százalékos béremelést terveznek, ezt követően pedig évente 5 százalékkal nőnek a bérek. Az emelés mértéke így 2019-re eléri majd az 50 százalékot. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is - fejtette ki a miniszter.

 

A pedagógusbérek további javítására 38 milliárd forintot irányoz elő a büdzsé. Még több embernek biztosítják a közmunka lehetőségét, erre 35 milliárddal többet, 270 milliárd forintot biztosít a kormány. Megjegyezte, hogy folytatódnak a foglalkoztatás ösztönző programok is.

 

Az egészségügyre is több pénz jut jövőre. Kiemelt cél a háziorvosi rendszer megerősítése, így tízmilliárd forinttal többet szánnak háziorvosi ellátásra, valamivel többet költenek majd a védőnői feladatok ellátásra. A javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap 2015. évi költségvetési előirányzata 1912 millió forint, szemben az idei 1884 millió forinttal.

 

25 milliárdot vár a kormány a netadóból

Az internetszolgáltatásra jövőre kiterjesztendő távközlési adóra előfizetésenként vezetik be a felső határt, amely magánszemély előfizetők esetében 700 forint, nem magánszemély előfizetők esetében 5000 forint lesz, hasonlóan a telefonszolgáltatásoknál már érvényben lévő szabályokhoz.  Az adó ugyanakkor csökkenthető lesz a megfizetett társasági adóval. A javaslat ebből származóan mintegy 25 milliárd forint költségvetési bevétellel számol.  

A pénzügyi tranzakciós illeték esetében az elektronikus fizetési módok elterjedésének növelése érdekében a bankkártyás vásárlások illetékmentessé válnak, bankkártyánként évi egyszeri illeték megfizetése szükséges.

Az energiaadó esetén a vonatkozó európai uniós irányelv adta lehetőség kihasználásával visszaigényelhetővé válik az építőanyag-, kerámia- és üveggyártó vállalatok által felhasznált földgáz, villamos energia és szén energiaadója.

Több pénzből gazdálkodhat Lázár és Szijjártó tárcája

Miután az új kormányzati szerkezetben a korábbinál jóval több területtel bővült tartozik a Miniszterelnökséghez, a büdzséje is jelentősen emelkedik. Jövőre a Lázár János vezette tárca, mint minisztériumnak a költségvetése 17,6 milliárd forint lesz, a fennmaradó több mint 200 milliárd forintot pedig a hozzá tartozó szervezetek kapják. A 2013-ban elfogadott idei költségvetésben 34 milliárd forintos büdzsével működött a Miniszterelnökség és az irányítása alá tartozó szervezetek. Az  ideinél 39,43 milliárd forinttal több pénzt kap a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

 

Nem változik a párttámogatások összege

Az ideivel megegyező támogatást, 3,8 milliárd forintot kapnak a központi költségvetésből a pártok és alapítványaik 2015-ben - derül ki az Országgyűlésnek csütörtökön benyújtott törvényjavaslatból.  A támogatás elosztása azonban változik: csökken a Fidesz (1 milliárd 55 millió forintról 877 millióra), az MSZP (521 millióról 427-re), az LMP (249 millióról 174-re) és a KDNP (233 millióról 153-ra) támogatása, míg a Jobbiké nő, 448 millió forintról 476 millióra.

Elemzők: reálisak a tervek

Alapvetően reálisnak nevezték a jövő évi költségvetés makroszámait az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők, de úgy vélték, hogy az inflációt alulbecsüli a kormány. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a 2,5 százalékos GDP növekedés teljesíthető, az Erste elemzői 2,3 százalékkal számolnak. Az 1,8 százalékos inflációt azonban kissé alacsonynak tartja a szakértő. Felidézte, hogy eddig a kormány magasabbat várt a piaci konszenzusnál is - az Erste 3 százalékkal számol -, másrészt az adóemelések, például a csipszadó gyorsíthatják az infláció ütemét. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint is alapvetően elfogadható a költségvetési törvényjavaslatban felvázolt makrogazdasági pálya, konzervatív számokkal kalkulál a kormány. A GDP növekedést kicsit felültervezik, az inflációt kicsit alul - tette hozzá. 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek