k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Boldog születésnapot Magyar Köztársaság!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kereken 25 éve, 1989. október 23.-án délben Szűrös Mátyás, a Parlament egyik erkélyéről, a tömött Kossuth tér előtt kiáltotta ki a Magyar Köztársaságot. A negyedszázados születésnapra a hvg.hu arra kérte a nap főszereplőjét, illetve több művészt, zenészt, alkotót, térjen vissza ugyanoda, ahol abban a történelmi pillanatban volt, így segítsen tisztelegni az évforduló emléke, jeletősége előtt.


Vannak egy nép történelmében pillanatok, amelyeket mindenki fel tud idézni, aki azt megélte. Ha megkérdeznek valakit Németországban, hol volt, amikor megtudta, hogy leomlik a Berlini fal, szinte azonnal rávágja a választ. Ha az Egyesült Államokban teszik fel a kérdés: hol voltál, amikor repülőgépek csapódtak a Világkereskedelmi Központ tornyaiba, szintén nyomban felelnek.

A hvg.hu úgy gondolja, a Magyar Köztársaság pontosan 25 évvel ezelőtti kikiáltása ugyanilyen pillanata modern történelmünknek. Amikor pedig olvasóinkat kértük annak felidézésére, hol hallgatták Szűrös Mátyás bejelentését, hol értesültek arról, hogy immár köztársaságban élnek, a válaszok valóban nyomban érkeztek. Többen azt idézték fel, hogy a Kossuth téren voltak, írta a hangulatról, várakozásaikról, reményeikről. Mások még iskolába jártak, ahol az osztálytermekben közösen a tévén nézték a Kossuth téri közvetítést. Volt, aki éppen kórházban volt, mert akkor született meg most 25 éves gyermeke. Akadt, aki felidézte, hogy azóta lebontott egyetemi kollégiumában felmászott egy szekrényre, mert csak onnan látott át a tévé elé gyűltek feje fölött. És nagyon sokan voltak, akik azon keseregtek, hogy Magyarország hivatalos elnevezéséből az eltelt 25 év alatt már el is tűnt a köztársaság szó.

Lapunk megkérte Szűrös Mátyást, így, 25 év után térjen vissza a Parlament épületének erkélyére, a politikusok múltidézésével azonban e ponton meg is álltunk. Inkább művészeket, zenészeket, alkotókat, végül a 25 évvel ezelőtt pont ezen az eseményen dolgozó fotósokat kértünk meg arra: menjenek vissza egy fotó erejéig oda, ahol abban a pillanatban voltak. A következő képösszeállításban ezt láthatják. A hvg.hu ezzel kíván boldog 25. születésnapot a Magyar Köztársaságnak.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek