Brexit: a brit alsóház a kilépés elhalasztását kéri

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A brit alsóház csütörtökön megszavazta, hogy a kormány a brexit március 29-i határidejének meghosszabbítását kérje az EU-tól.


Erről azután döntöttek, hogy kedden másodszor is elutasították Theresa May kormányfő brexitmegállapodását, szerdán pedig a rendezetlen kilépés ellen szavaztak.


Csütörtökön elutasítottak egy második népszavazást is, viszont May kezéből se rántották ki a kilépési folyamat irányítását, amire pedig volt esély.


May a két korábbi bukás ellenére várhatóan egy harmadik szavazást is kiírna jövő hét elején az általa javasolt megállapodásról.


Ha ezen a szavazáson végül átmenne a megállapodása, akkor június 30-ig kérne hosszabbítást Theresa May. Ha megint elkaszálnák, akkor szerinte ennél hosszabb halasztásra lenne szükség.


A kilépési dátum bármilyen módosításához a 27 többi uniós tagország egyhangú jóváhagyása kell. Erről a jövő csütörtök-pénteki EU-csúcson dönthetnek.


Az EU korábban nyitottnak tűnt valamilyen hosszabbításra, ha ez megfelelő indokkal történik.


Ha nem fogadnak el megállapodást, vagy nem kapnak halasztást, akkor továbbra is rendezetlen brexit következne március 29-én.

A brit alsóház csütörtök kora este nagy többséggel, 412-202-re megszavazta, hogy a kormány a brexit eredeti, március 29-i határidejének elhalasztását kérje az Európai Uniótól. Csak úgy lehet halasztani, ha ezt a másik 27 EU-s tagország jóváhagyja, erre a jövő csütörtök-pénteki EU-csúcson lenne lehetőség.

AZ INDÍTVÁNY ALAPJÁN A HOSSZABBÍTÁSI KÉRÉS MÉRTÉKE A JÖVŐ HÉT KÖZEPÉN DŐLHET EL, MÉG AZ EU-CSÚCS ELŐTT.

A Theresa May kormányfő által szavazásra bocsátott és elfogadott indítványban az áll, hogy amennyiben a képviselők jóváhagynak egy kilépési megállapodást március 20-ig, vagyis jövő szerdáig, akkor a kormány június 30-ig kérne hosszabbítást, hogy biztosítsa a kellő időt a szükséges törvények megszavazásához.

Ilyen megállapodásból – csak Maynek – már kétszer is elbukott javaslata van a parlament előtt, amiről így minden bizonnyal harmadszor is szavaznának a jövő héten. A kormány annyit már jelzett, hogy ha megszavaznák a megállapodást, akkor sem feltétlen húzná el a kilépést június 30-ig, hanem a lehető leghamarabb végigvinné a folyamatot.

Viszont januárban az első szavazáson 230 fős, most kedden 149 fős többséggel utasították el a megállapodást. Ezt kellene tehát átfordítania valószínűleg jövő keddig Maynek. A megállapodásban az ír-északír határ ügyében kitalált tartalékmegoldás a leginkább elfogadhatatlan a kilépéspárti képviselők többségének. Ez ugyanis határozatlan időre a vámunióba ragaszthatná a briteket.

Ha viszont a képviselők továbbra sem szavaznák meg a megállapodást, akkor az indítvány egy hosszabb halasztást valószínűsít, és ebben az esetben azt is konstatálja, hogy meg kellene tartani májusban az európai parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. May azt is megígérte, hogy ha továbbra sem tudja áterőltetni a megállapodását, akkor a képviselők egy sor véleménynyilvánító szavazásra kapnak lehetőséget arról, hogy eldöntsék, mit szeretnének helyette.

Újabb népszavazás miatt nem akartak halasztani

A halasztásról szóló indítvány elfogadása előtt egy sor fontos módosító javaslatról is szavaztak a brit képviselők. Ezek közül rögtön az elsővel egy új népszavazás lehetőségéről is először mondhattak véleményt. Ez azt irányozta volna elő, hogy a kormány azért kezdeményezzen halasztást az EU-nál, hogy egy újabb népszavazást tarthassanak.

85-EN SZAVAZTAK MELLETTE, 334-EN ELLENE, A TÖBBIEK TARTÓZKODTAK.

A módosító elbukása azonban nem volt meglepetés. A kormány már jelezte a szavazást megelőző vitában, hogy továbbra sem támogatja egy új referendum megtartását. Emellett azonban több olyan csoport is a népszavazásról szóló módosító ellen szólalt fel, amelyik egyébként egy új EU-referendumért küzd. Azzal érveltek, hogy ez nem a megfelelő pillanat, hogy már erről is döntésre késztessék a képviselőket, és attól tartottak, hogy félresiklanának a dolgok.

A Labour részéről Keir Starmer, a brexitért felelős árnyékminiszter kijelentette, hogy a Munkáspárt támogat egy újabb népszavazást, de csütörtök alapvetően a kilépés halasztásáról szól. Ezért a párt hivatalosan nem támogatta a referendumról szóló módosítót, képviselői többsége tartózkodott, habár ettől még várhatóak voltak kiszavazások. A referendum mellett szavazó képviselők a saját elvei elárulásával vádolták a Munkáspártot.

A parlament nem vette el a kormánytól az irányítást

Egy másik fontos, többpárti támogatottságú módosító lényegében kiszedte volna Theresa May és a kormány kezéből a brexitfolyamat irányítását. Azt irányozta volna elő, hogy március 20-án egy olyan indítványról tárgyalhasson az alsóház, ami a következő héten egy sor véleménynyilvánító szavazást adna az alsóház kezébe különböző brexitopciókról. Ez nagyon komoly precedenst is teremtett volna.

Már előzetesen is várható volt, hogy ennek nagyon szoros lesz az eredménye: végül mellette 312-en, ellene 314-en szavaztak. A szavazásnál az is számíthatott, hogy a kormány csütörtökön mindenkit megpróbált biztosítani, hogy amennyiben nem fogadják el a jövő héten sem Theresa May megállapodását, akkor az EU-csúcs utáni hetekben hajlandó véleménynyilvánító szavazásokat kiírni.

Leszavazták a Munkáspárt módosítóját is, ami elutasította volna May megállapodását és a rendezetlen kilépést is. Azért javasolték volna a kilépési dátum módosítását, hogy az alsóháznak legyen elég ideje más megoldást találni.

Egy utolsó módosító pedig az alsóházi szabályokra hivatkozva arra utasította volna a kormányt, hogy ne bocsássa újabb szavazásra May megállapodását. Ezt azonban végül visszavonta a beadója, így nem szavaztak róla.

Corbyn a saját vámuniós javaslatát és egy későbbi népszavazást reklámozott

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn a szavazások végén emlékeztette a parlamentet, hogy a kormány elmúlt napokban elszenvedett vereségei után Theresa Maynek be kellene látnia a nyilvánvalót:

SEM A KORMÁNYFŐ ÁLTAL JAVASOLT KILÉPÉSI MÓDSZER, SEM A RENDEZETLEN KILÉPÉS NEM LEHETSÉGES OPCIÓK TÖBBÉ.

Ezek után csak az marad, hogy elhalasszák a március 29-re tervezett kilépést. Felhívta a figyelmet, hogy a Munkáspárt által javasolt megoldás mögött szerinte föl lehetne állítani egy többséget. Ez az alternatív javaslat vámuniót hozna létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Corbyn megismételte, hogy támogatja egy újabb népszavazás kiírását is, noha a csütörtöki módosító leszavazására kérte képviselőit. Nem azért, hogy politikai előnyt szerezzen, hanem azért, hogy az ország kiszabadulhasson a mostani patthelyzetből – fogalmazott.

Erre a felvetésére az egyik Konzervatív párti képviselő felhívta a figyelmét, hogy Corbyn saját logikáját követve egy második népszavazás sem lehetséges opció többé, hiszen azt is leszavazta a parlamenti képviselők több mint fele az egyik csütörtök esti voksoláson.

Az igazság az, hogy továbbra is mindegyik lehetőség az asztalon van, mert az ezen a héten tartott szavazások nem módosítottak törvényt, csak a parlament szándékát jelezték, hogy milyen irányba haladjanak tovább a kilépéssel. Ha az idő engedi, bármelyik lehetőségről megkérdezhetik újra az alsóházat. Theresa May azt tervezi, hogy jövő héten harmadik alkalommal is szavazásra bocsátja az elmúlt két évben tárgyalt kilépési megállapodást, amelyet az EU már jóváhagyott, a brit parlament viszont kétszer is elutasított.

Elutasították May megállapodását, aztán a rendezetlen kilépést is

Kedden utasították el másodszor is óriási többséggel Theresa May EU-val kialkudott megállapodását a brit kilépés feltételrendszeréről. Szerdán aztán a brit képviselők egy jogilag nem mindent felülíró döntéssel azt szögezték le, hogy nem akarnak megállapodás nélküli, rendezetlen brexitet.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7558 RON
1 dollár = 4.1758 RON
100 forint = 151.31 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kérés Philips videolejátszóhoz keresek távírányitót a Don Bosco gyerekei számára. Ha valakinek (...)

Betteggondozót keresek Szamosardóra (=Arduzel) keresek egy idős, beteg nő gondozására alkalmas, megbízható, magyar (...)

GREAT ILLUMINATI ORDER Grüße von der großen Ordnung der Erleuchtung an den Vereinigten Staat und auf der ganzen Welt, (...)

adj fel hirdetést
rmdsz ep oldalso

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh