rmdsz 1
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

BUDAPEST EGYETLEN HATALMAS MŰVÉSZKÁVÉHÁZA

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magyarország egyik legrangosabb kortárs összművészeti fesztiválját, a CAFe Budapestet október 2. és 18. között 24. alkalommal szervezi meg a Magyar Turizmus Zrt., a Müpa, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A rendezvény 40 helyszínen 110 programot, többek között komoly- és könnyűzenei, világzenei és dzsessz­koncerteket, tánc-, opera- és színielőadásokat, irodalmi és képzőművészeti programokat kínál, a szervezők pedig az eseménysorozat további színesítése érdekében szorosan együttműködtek a fesztivál idején zajló Margó Irodalmi Fesztivál „őszi különkiadásával”, valamint a komoly nemzetközi érdeklődésre számot tartó Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárral is.


A CAFe Budapest elnevezés a Contemporary Art Festival (kortárs művészeti fesztivál) rövidítésére utal, azonban a szervezők elmondása szerint a száz évvel ezelőtti, számtalan művészeti alkotás megszületését inspiráló, pezsgő kávéházi kultúra hangulatát is hivatott megidézni. Nem véletlen az sem, hogy az őszi időszakban rendezik meg az eseménysorozatot: nyáron ugyanis általában a könnyedebb műfajok kerülnek túlsúlyba, míg a hűvösebb, csendesebb hónapokban a kulturális turizmus inkább a fővárosra koncentrálódik, és Budapest ismét az alkotók és a művészetkedvelők izgalmas találkozási pontjává válik.

A fesztivál egyik legnevesebb fellépője Johnny Greenwood, a Radiohead gitárosa és billentyűse, aki október 17-én a London Contemporary Orchestrával tart majd a Müpában egy különleges koncertet. A komponistaként is ismert művész nevéhez nemcsak filmzenék (Vérző olaj, The Master), hanem számos szimfonikus zenekarra írt darab is fűződik.
A CAFe Budapest másik legjobban várt zeneszerzője az egyházi zene egyik legkiemelkedőbb ma élő képviselője, az észt Arvo Pärt, akinek a műveit a Tõnu Kaljuste vezette, 1993-ban alapított Tallinni Kamarazenekar szólistái adják majd elő október 16-án a Budapest Music Center koncerttermében.
Először látogat Magyarországra a brooklyni Matana Roberts szaxofonos-zeneszerző, aki legújabb lemezét, a Coin Coin tizenkét részes lemezsorozat harmadik darabját mutatja be szombaton a Trafó – Kortárs Művészetek Házában. Az album az afroamerikai identitás és a feminizmus kérdéseit járja körül. Roberts az egyes darabok megalkotása során nagyapja verseit, történeteit is felhasználta, ettől pedig különösen személyes és intim hangulatú lett az anyag.

A rendezvény azonban más művészeti ágak területén is számtalan kiválóságot vonultat fel, és sok érdekes programot kínál. Pénteken nyílik meg a Ludwig Múzeumban a Ludwig Goes Pop elnevezésű kiállítás, amely a múzeumot alapító Irene és Peter Ludwig magángyűjteményének egyedülálló darabjait mutatja be. A kiállításon a látogatók világhírű művészek – például Andy Warhol, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Tom Wesselmann vagy éppen Roy Lichtenstein – alkotásait tekinthetik meg.

Mától játsszák a Katona József Színházban a neves kortárs brit drámaíró, Simon Stephens 2007-ben írt darabját, a Harper Regant. A színdarab főhőse útnak indul, hogy utoljára lássa haldokló apját, a sajátos „road movie”-ban pedig szembesül saját magával, élete, vágyai széthullásával.
A CAFe Budapest fesztivál 17 napja alatt a felsoroltakon kívül is számos érdekes program közül válogathatnak az érdeklődők a fesztivál helyszínein, többek között a Zeneakadémián, a Müpában, a Trafóban, a Budapest Jazz Clubban, a Budapest Music Centerben, a Várkert Bazárban, a Bálnában, az Akvárium Klubban, az A38 hajón, valamint számos fővárosi galériában, színházban, romkocsmában, de akár közterületeken is. A CAFe Budapest színes rendezvénysorozata október 18-án Sárik Péter zongoraművész-zeneszerző Várkert Bazárban tartott Idebent, odakint című lemezbemutató koncertjével zárul.

magyaridok.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek