no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Csiperó 2014., Kecskemét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Európa 45 országában élő gyermekek találkozóját rendezték meg Kecskeméten, 12. alkalommal, 2014. július 5-13. között.


A rendezvény házigazdája az Európa Jövője Egyesület, amely 1990-ben alakult, annak érdekében, hogy a kontinens országaiból gyermekeket, fiatalokat hívjanak meg Kecskemétre. A külföldi gyerekek családoknál laktak, majd a következő évben a külföldi csoportok hívják viszontlátogatásra vendéglátóikat. A gyermektalálkozóra érkezők ajándékba nyelvi nehézségek nélkül átadható zenét, táncot, olyan műsort visznek, mely megismerteti kultúrájukat másokkal. Ezáltal mindannyian a jövő Európa polgárait segítik abban, hogy elõítéletektől mentes, a másságot elfogadó, toleráns nemzedékké váljanak. Ily módon Európa ifjú polgárai önként lesznek a jövő formálói.
Az idén Romániából 12 település képviselői vettek részt: Bögöz, Bukarest, Csíkszereda, Déva, Gyergyószentmiklós, Koltó, Marosszentgyörgy, Nagyszeben, Pusztina, Sepsiszentgyörgy, Szászrégen.
A találkozón résztvevő országok: Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, India, Izrael, Lengyelország, Portugália, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Thaiföld, Törökország, Ukrajna.
A Koltóról érkező csiperósok 5-én este érkeztek Kecskemétre, ahol a legkisebbek megtapasztalhatták azt az élményt, amit a gólyafiókák tapasztalnak meg az évnek ebben az időszakában, amikor arra kényszerülnek, hogy elhagyják a szülői fészket és önállóan szembenézzenek a nagy ismeretlen világgal...
Vasárnap, 6-án reggel mindenki istentiszteleten vett részt, amelyen Varga Károly esperes úr köszöntötte a fesztiválra érkezőket.
Ezzel egyidőben zajlott a határontúli magyar óvónők ,,Csillagszemű” táborának megnyitása.
Délután Rubik Ernőt köszöntötték a Fesztiváltéren.
A megnyitó ünnepségen a város kulcsát a gyerekeknek Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere adta át.
A fellépések káprázatosan gazdag, sokszínû produkcióit élvezhették a résztvevők a következő napokban:
- Sárkányhajó bemutató és versenyek a Kecskeméti Sárkányhajó Klub vezetésével
- ,,Ember és táj - magyar parasztmúlt” program volt a Varga Tanyán;
- Kecskemét Városházának megtekintése;
- Budapesti Csodák Palotája program;
- Táncház a Hirös Néptánctanoda szervezésében;
- Szent István szobor megkoszorúzása, barackfacsemete ültetés;
- Muzsikás Együttes koncertje;
- Piknik a Csalánosi Parkerdőben;
- Záróünnepség, ahol a gyerekek visszaadták a város kulcsát.
Ezek csak töredékei az ottani programoknak, rendezvényeknek. A rendkívül sokszínű rendezvények közül megemlítem a Nagykőrösi Zsidó Zsinagóga péntek esti izraelita istentiszteletét, melyre meghívták a csoportunk kíséretében lévő lelkipásztorunkat is.
A kiszámíthatatlan időjárás ellenére is sikerült sikeresen bemutatni “Ki játszik ilyet?” című műsorunkat, melyben gyermekjátékot, moldvai táncot, szatmári táncrendet láthattak a házigazdáink és a fesztivál résztvevői. A kecskeméti családok meleg vendégszeretetét megköszönve tértünk haza. Jövőre ők lesznek a mi vendégeink.
Szeretettel várjuk a viszontlátást.
T.S.E.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek