k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Diákmisszió diákokkal

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület programjának beszámolója.


Programunk, a "Diákmisszió diákokért!" 2010-ben indult útjára azzal a céllal, hogy az Egyesületünk által felkészített önkéntes, középiskolás diákok nyílt történelemórákat, reneszánsz táncoktatást tartsanak magyar kisiskolások körében, ahol alig vagy szinte egyáltalán nem hallanak a magyar történelemről, a helytörténeti legendákról, de ahol nem csak a kisiskolás, hanem a szülő is megismerheti előadásainkat. A történelmi ismeretek megszerzése mellett a fő cél az volt, hogy ismeretségek, barátságok köttessenek kis- és középiskolások között, olyan kötődések, amelyek befolyásolhatják a kisdiák és a szülő továbbtanuláshoz szükséges iskolaválasztását. Diákmissziónk által, azóta minden évben sikeres programokat zárhattunk. Ezt a folyamatot akarjuk ebben az évben is folytatni, úgy, hogy időközben Egyesületünk már három település iskolájában is jelen van, és 5 magyar tannyelvű iskolában szervezzük programjainkat. A rohamos elszórványosodásban fontosnak tartjuk továbbadni a diákok felé a helytörténeti, nemzettörténeti ismereteket, a magyar nyelv és a nemzeti identitástudat őrzését, közösségépítő programjaink révén erősíteni az összetartozás tudatát és a szülőhely szeretetét. Eredményként könyveljük el, hogy a programunkban aktívan szerepet vállaló, önkéntes középiskolások, akik az évek folyamán már az egyetemjárást is befejezték, mindannyian szülőföldjükön kerestek megélhetést.

Idén kiemelten odafigyeltünk az érdeklődő tagság képzésére és arra, hogy megismertessük velük a hasonló irányvonalon működő hagyományőrzők világát, állandó jelleggel fejlesztve tudásunkat, rálátásunkat az általunk képviselt hagyományokat illetően.

Programunk felező idejéhez jutottunk. Eddig rendszeresen tartottunk történelmi bemutatókat, reneszánsz táncköröket, iskolaidőben, keddenként nyílt történelemórákat az érdeklődőknek. Egyesületünk tagjai felléptek a budapesti „Történelmi kézműves vásár és hagyományőrző találkozón”, a békéscsabai „Vitézi játékokon”, a Visegrádi Palotajátékokon, a Máramarosi Magyar Napokon, ki vettük részünket a március 15-i rendezvények szervezéséből, megszerveztük a Nemzeti Összetartozás Napját. A továbbiakban fellépünk a nagykárolyi „Villa Karul” középkori fesztiválon, az udvarhelyi vitézi találkozón, a szatmárnémeti Partiumi Magyar Napokon, és reményeink szerint, idén is eljutunk a hosszúmezői falunapokra.

A köztes időben pedig, Szent Lászlóra emlékezve, három diáktábort is rendezünk: augusztus 1-3. között a Tisza menti Árpád-kori templomok túráját szervezzük meg, augusztus 9-13. között hagyományőrző vezetőképző tábort szervezünk a Forrásligeten, ezt követően pedig háromnapos lovastábort érdeklődőinknek. Diákmissziós projektünk fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT., de táboraink megvalósítását támogatja a Communitas Alapítvány és - Kiss Kornél tanár úrnak köszönhetően -, a Nagybányáról Magyarországra elszármazottak egyesülete is.

Az iskolakezdés után, reményeink szerint, megjelenünk a Főtér Fesztivál tevékenységein, illetve éves programjainkat egy maratoni táncházzal zárjuk októberben, amelyet a Passeggio, kolozsvári reneszánsz táncegyüttes egyik alapítója, Szabó Anikó vezényel le az érdeklődők számára.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek