rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Diplomabotrány: nem közelednek az RMDSZ és képviselője közötti álláspontok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ továbbra is várja Apjok Norbert lemondását, a parlamenti képviselő azonban továbbra sem hajlandó megválni mandátumától – röviden így foglalható össze az alakulatával diplomabotránya miatt nézeteltérésbe keveredett politikus ügye az RMDSZ Nagybánya területi szervezete választmányának ülése után. A testületben megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a honatyának hátrébb kellene-e lépnie a történtek nyomán.


Mint ismert, Apjok Norbert úgy szerezte meg második törvényhozói mandátumát, hogy nem teljesítette az RMDSZ által megszabott feltételeket. A 31 éves politikus az RMDSZ vezetőségének tett korábbi ígéretével ellentétben, valamint a szövetség vezetőinek felszólítása dacára nem hajlandó megválni képviselői mandátumától, holott kiderült: állításával ellentétben nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Mivel a honatya Kelemen Hunor elnök kétszeri felszólítására sem mondott le, Székely István, a területi szervezet ideiglenes elnöke részben ebben a témában összehívta a választmányt, amely csütörtökön délután vitatta meg az ügyet. (A Szövetségi Állandó Tanács decemberben leváltotta négy területi szervezet, köztük a Nagybánya és Történelmi Máramaros vezetőjét, és tisztújítás kiírását kezdeményezte a sikertelennek ítélt önkormányzati választási eredmények miatt).

Székely István a Krónikának elmondta, az ülésen meghallgatták Apjokot is, aki kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint jóhiszeműen jár el, mert amikor a decemberi parlamenti választásokat megelőzően jelölési dossziéjához csatolta oklevele másolatát, nem volt tudatában annak, hogy az okmányt nem lehet Romániában honosítani. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a képviselő december 3-án átadott az RMDSZ-nek egy román nyelvű nyilatkozatot, amelyben azt írja: tudatában van annak, hogy a diplomája hamis, ezáltal nem tesz eleget az RMDSZ követelményeinek, emiatt le fog mondani mandátumáról, mivel nem kíván olyan előnyhöz jutni, amire nem jogosult. (Mint arról beszámoltunk, ez a nyilatkozat nem ugyanaz azzal a szintén román nyelvű levéllel, amely nyilvánosságot is kapott, és amelyben a nagybányai politikus indoklás nélkül jelenti be, hogy le fog mondani képviselői mandátumáról, ha ismét bejut a törvényhozásba).

Ezzel szemben Apjok a területi választmány csütörtöki ülésén is egyértelművé tette, hogy nem hajlandó lemondani, részben arra hivatkozva, hogy sok bátorítást kapott a polgároktól. A testület mintegy 30, az ülésen résztvevő tagja között egyébként megoszlottak a vélemények: voltak, akik a képviselő lemondását kérték, mások a védelmükbe vették. „Szomorú a történet, de nem Apjok Norbertről, nem is a diplomájáról szól, hanem arról, hogy a közösen meghozott szabályokkal mit tesz az RMDSZ. Ő is ott volt tavaly a Szövetségi Képviselők Tanácsa ama ülésén, amely elfogadta a parlamenti jelöltállítás szabályzatát, és amely feltételként szabta a felsőfokú végzettséget a képviselő- és szenátorjelöltek számára. Nem szólalt fel senki, hogy nem ért vele egyet” – nyilatkozta lapunknak Székely István. Úgy vélte, súlyosbítja a helyzetet, hogy az ügy tanulmányi diplomával kapcsolatos, hiszen az RMDSZ 30 éve első számú prioritásként kezeli az oktatást. A társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnök szerint ha a szövetség most azt mondaná, hogy Apjok eljárása rendben van, akkor elismerné, hogy nincs ok-okozati összefüggés a tanulás és az életben való boldogulás között. Tekintettel arra, hogy Apjok „köti az ebet a karóhoz”, ügyében a Szövetségi Állandó Tanács fog eljárni, ez a döntéshozó testület hozhat szankciót parlamenti képviselők esetében. A szankció a politikai bizalom megvonásától az RMDSZ-ből való kizárásig terjedhet. Lapunk kérdésére, hogy ő – a SZÁT tagjaként – milyen intézkedést tartana indokoltnak a politikussal szemben, Székely István közölte: még nyitva hagyná a kérdést, nem tartja ugyanis elképzelhetetlennek, hogy Apjok végül mégis lemond mandátumáról. Az ügyben egyébként az RMDSZ január 21-én, csütörtökön – online formában – lakossági fórumot rendez, amelyen mindenki felteheti kérdését ebben a témában is. Lapunk szerette volna ismét álláspontja kifejtésére kérni Apjok Norbertet, a képviselő azonban hívásunkra nem válaszolt pénteken, ugyanakkor egy héttel ezelőtt írásban eljuttatott kérdéseinkre sem kaptunk választ. A politikus angliai e-kereskedelmi kurzusáról kiállított diplomájával kapcsolatban korábban lapunknak azt állította: neki „úgy adták el”, mint felsőfokú tanulmányt, ez ügyben jogi lépéseket kíván tenni: bepereli az angliai oktatási intézményt, amely kibocsátotta számára az oklevelet.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek