k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Dízel vagy benzin?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

BUDAPEST ‒ Elmúltak már azok az idők, amikor egy dízelmotoros autó strapabíróbbnak és igénytelenebbnek bizonyult egy benzinesnél, sőt manapság már a visszájukra fordultak a dolgok.


Alaposan meg kell fontolni egy használt dízel megvásárlását, mert nem csak a vételára lehet magasabb, de a szervizköltsége is.

– Dízelautót csak annak éri meg vásárolni, aki igazán sokat megy vele – mondta el lapunknak Frank György, a Weltauto területi igazgatója. – Évi 15 ezer kilométer alatt nincs értelme, ugyanis nem térül meg sem a vételára, sem a magasabb szervizköltsége.

Bár egy dízel még mindig kevesebbet fogyaszt a benzinesnél, az üzemanyagárak miatt már egyáltalán nem egyértelmű, hogy jobb választásnak számít. Nagyobb a meghibásodások kockázata is egy használt dízel autónál: az érzékeny magasnyomású rendszerek, a turbók és a finoman illesztett mechanika mind magukban rejtik egy drága javítás lehetőségét.

Egy elromlott dízelmotor javítását pedig egyszerűen nem lehet olcsón megúszni. A ma futó korszerű dízelmotorok alapvetően két típusba tartoznak: a közös nyomócsöves, más néven commonrail, és a PD, vagy is adagolófúvókás rendszereket alkalmazzák bennük. Ez utóbbit a VW használja autóiban, és kevesen tudják róla, hogy a fúvókákat a motorolaj keni, tehát jó minőségű olajat használva meghosszabbítható az élettartamuk.

Egy benzines autó a dízelmotorhoz képest végtelenül egyszerű szerkezet, javíttatása is sokkal olcsóbb. Igaz, a fogyasztása magasabb, de a mostani, drágább gázolaj mellett évente legalább 17 ezer kilométert kell megtenni ahhoz, hogy a dízelautó a magasabb költségeivel egyáltalán fej fej mellett haladhasson egy alapvetően olcsóbb benzinessel a költségek tekintetében.

 

blikk.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek