k rmdsz
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Dokumentumfilm-sorozat készült a romániai magyarokról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magyarok Romániában – száz év története címmel az elmúlt száz év történelmi eseményeit felölelő dokumentumfilm első részét mutatja be az RMDSZ csütörtökön 19 órától Kolozsváron a Bánffy-palota Tonitza termében. Az eseményen jelen lesz Kelemen Hunor szövetségi elnök, illetve kerekasztal-beszélgetést szerveznek történészekkel.


Az első világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szóló rész forgatókönyvírója Fodor János. A filmben hét jeles történész szólal meg: Ablonczy Balázs, Fodor János, Nagy Botond, Gidó Csaba, Egry Gábor, Lucian Nastasă-Kovács, illetve Zahorán Csaba.

Az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának célja az erdélyi magyarok múltjának bemutatása, ezáltal pedig mindazoknak az értékeknek reflektorfénybe helyezése, amelyekkel az elmúlt száz évben hozzájárultunk Románia fejlődéséhez. Azt szeretnénk, hogy a többség és kisebbség új nemzedékeit ne a párhuzamos történelmi szemléletei közötti szakadék válassza el, hanem a közös jövő építése kösse össze.

El akarjuk mondani saját álláspontunkat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évszázad megítélésében jelentős eltérés van a román és a magyar történész-társadalom szemléletében, a közös történelem kidolgozása rendre elakadt.

A centenáriumi évben Erdély hat településére egy tíz részből álló  történelmi előadássorozatot és három tudományos konferenciát szervezünk, emellett egy, az elmúlt száz évet felölelő történelmi kronológiát készítünk, amelyet román nyelven is megjelentetünk.

„A magyar elit el sem tudta képzelni, hogy Erdélyt valóban elveszíti Magyarország” – 7 történész perspektívájából, korabeli felvételek segítségével mutatjuk be az első világháború kitörésétől a trianoni döntésig vezető utat. 

A dokumentumfilm első részének előzetese ITT érhető el.

„Csütörtökön mutatjuk be a sorozat első részét, majd elhelyezzük a különböző honlapokon, kiajánljuk különböző intézményeknek – sokan jelezték, hogy bemutatnák múzeumokban, könyvtárakban –, és van már olyan közösség is, amely a községi kultúrotthonban kívánja levetíteni” – részletezte a film tervezett népszerűsítését. Közölte, hogy a sorozatot a közszolgálati televízió, illetve az Erdélyi Magyar Televízió is sugározza majd. Emellett a sorozat az országos népszerűsítését követően DVD-n is elérhető lesz.

„A filmsorozat elkészítésének egyik apropója az önismeret szükségessége, illetve a saját történet elmondásának igénye. Eget rengető újdonság nincs benne, vannak viszont új levéltári adatok, amelyek egyik-másik történelmi epizódot megvilágítják. De nincsenek benne olyan új információk, amelyek megváltoztatnák azt, amit eddig gondoltunk az elmúlt száz évről” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a megjelenítés kereteiről Székely István, aki szerint a magyar közösség elmúlt száz évét kilenc részben összefoglaló filmben a hangsúlyok elhelyezése az igazán fontos.

A dokumentumfilm-sorozat kilenc részből áll, amelyben a szakma legnevesebb történészei mondják el az elmúlt száz év eseményeit. A filmekben sok archív, főleg korabeli híradókból származó felvételt használtunk. A filmsorozat szerkesztője Víg Emese, szakmai irányítója pedig Bárdi Nándor. A további részek kapcsán újabb vetítéseket szervezünk a következő fél évben.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek