Düledező házak közül nő ki a bánffyhunyadi cigánypalota-negyed

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Aki az elmúlt huszonöt évben átautózott a Bánffyhunyadon, az nem tudta nem észrevenni a keleties stílusban épülő, fénylő bádogtetővel ellátott emeletes házakat. Az egymás hegyén-hátán álló épületek olyanok, mint a barcelonai Sagrada Família: folyton építik, de sosem fejezik be őket. A cigány családok tulajdonában lévő, kastély méretű lakok státuszszimbólumok lennének, de a pompát nem mindenhol lehet felfedezni. A megalománia mellett ott a lepukkantság is.


Bánffyhunyad Románia egyik legforgalmasabb, Nagyváradot és Kolozsvárt is összekötő útja mellett fekszik. A kilencezres város Kalotaszeg történelmi központja, ahol azonban ma már egyre kevesebb magyar lakik. A románok mellett a cigányok aránya is megnövekedett. Utóbbiak az 1990-es évek elejétől kezdték felhúzni sajátos stílusú épületeiket, mert ekkortól kezdve költözhettek be a településre a rézműves cigányok.

Az általában háromszintes, emelt és díszes tetőzetű házakat a legtöbben cifra palota vagy – a lakóik miatt – cigánypalota néven ismerik. Ritka az olyan ház, amelyiknek jut idő és pénz a berendezésére is, többségüket be sem vakolják.

Bánffyhunyadon nincs elitnegyed, a düledező parasztházak mellé gondolkodás nélkül felhúznak egy négyemeletes palotát is, látszólag minden építési szabályt és jó érzést mellőzve. Megkérdeztük az egyik tulajdonost, hogy mit szólnak ehhez a helyi hatóságok. A férfi azt válaszolta: volt, hogy szóltak az épületek magassága miatt, persze nem neki, de sokat nem kekeckednek az építőkkel.

A településen elvileg már több mint száz palotára adtak ki építési engedélyt. A tervek persze legtöbbször nem egy óriási házról szólnak, a kivitelezés során születik valami egészen más, jóval nagyobb, sokszor statikailag is veszélyes épület.

A paloták egyértelműen a hivalkodásról, rongyrázásról szólnak. A családok egymásra licitálva akarnak minél díszesebb és nagyobb épületeket felhúzni, aztán a maguk ízlése szerint berendezni. A világ összes közhelyszámba menő műalkotásának gipsz- és egyéb másolatai, az arany és aranyozás bátor alkalmazása, a kínai vázát kőoroszlánnal keverő válogatás sokaknak giccsesnek hat, de hiba volna egyszerűen megbélyegezni ezt a stílust.

A cigánypaloták között járva akár egy filmstúdió díszletei között is lehetnénk, annyira valószerűtlen az egész. A zavarunkat csak fokozza, hogy szinte csak jobb kormányos, angol és ír rendszámú autókba botlunk, és az is, hogy öt-hat éves gyerekekkel is simán el lehet csevegni angolul.

Az ok elég egyszerű: a bánffyhunyadi romák közül sokan Írországban és Nagy-Britanniában dolgoznak. A palotáikat is az ott keresett pénzből húzzák fel. Haza leginkább csak nyáron járnak, tehát az otthonaik üresek, emiatt még nehezebb megérteni, miért van szükségük ilyen méretes épületekre.

A palotás cigányok zárt közösséget alkotnak, nehezen állnak szóba idegenekkel. Azt pedig főleg nem szeretik, ha újságírók kérdeznek felőlük. A Daily Mail és a BBC is cikkezett már arról, hogy némelyikük nem feltétlenül tisztességes úton szerzi a pénzt – zsebtolvajlásról, koldusmaffiáról, fémlopásról is írtak. A helyiek pedig azt is beszélik, hogy a külföldön megkapott magas szociális segélyekből is elég sok pénzt tudnak hazautalni.

A házak legtöbbször Mekk mester módra épülnek, a tetőzetnek kell először jól kinézni, kap is nem kevés anyag felhasználásával bádogornamentikát, de hogy alatta mi van, már nem sokakat izgat. A falak évekig csupaszak maradnak, hiányoznak a nyílászárók, kerítésnek nyoma sincs.

Egy-egy palota százezer euróba is kerülhet, és a bútorok, valamint az épületek belső kialakítása is közel azonos értéket képvisel.

A tetőknek külön szimbolikájuk van, de még az ott lakók sem tudják mindig pontosan megfejteni a különböző díszek jelentését. A körbe foglalt háromágú csillag a legtöbb tetősisakon ott van. Ez hol egy az egyben a Mercedes-jelet másolja, hol elforgatva jelenik meg. Egy helyi lány szerint ez utóbbi régi cigány jelkép, ami a gazdagságra utal. Ahogy persze egy Mercedes birtoklása is a jólétet mutatja. Hogy az autóban gondolkodás átkerült a jelrendszerükbe, azt az itt-ott megjelenő négy karika is bizonyítja, tehát az Audi-jel szintén része a szimbólumrendszernek.

Az egyik tulajdonos apja azt mondta nekünk, egy háromszintes házban húsz szoba van, lent a nagyobb termek, ahol az ünnepekkor összejön a háromgenerációs család, a felsőbb szinteken pedig hálószobák vannak. Megmutatni nem tudta nekünk. Úgy vigyáz a házra, hogy annak kulcsai Írországban lévő fiánál vannak.

Ahogy egykor a főúri kastélyokban, itt is udvari asztalosokat és egyéb szakikat alkalmaznak. Az egyedi, nagy méretű bútorokat sokszor a házban rakják össze.

Mivel a tulajdonosok az év nagy részét külföldön töltik, a paloták többsége üresen áll. Sokszor még akkor is, ha Hunyadon vannak a tulajok. A régi, falusi életmódot idézve tisztaszobaként használják a palotákat, amiket csak nagyobb családi ünnepekre nyitnak meg. A mindennapi életük a palotához közeli, nem egyszer az összeomlás szélén álló kisebb házban zajlik.

A palotákban általában csak egy-két szobát cicomáznak ki, a többi teljesen puritán berendezésű, ha egyáltalán csinálnak vele valamit. A házát nekünk megmutató asszony büszkén mesélte, hogy Hunyadon csak két palota van teljesen berendezve, és az övé az egyik.

A palotaevolúció egyik része, hogy a tetőzet már nem sima, ezüstös bádog, hanem festett lapokból áll össze. A harsány épületszíneket nem mindenki szereti, a nagy tömegű, cikornyás formákért sem mindenki lelkesedik, pedig akár úgy is lehet tekinteni rájuk, mint egy új népi építészeti stílus képviselőire.

Lehet érdekesnek vagy ízléstelennek is nevezni a cigánypalotákat, de az biztos: mára Bánffyhunyad látványosságaivá váltak. Az útikönyvek is megemlékeznek róluk, és sokan megállnak az út mellett, hogy néhány képet lőjenek az építményekről.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6578 RON
1 dollár = 3.9575 RON
100 forint = 143.95 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

elado elado szuzuki szwift 1328kc 16 szelepes 96 loerö 2005 böl.jo àlapotban levö magàn (...)

Eladó ház a Luchian utcában Csendes, de szinte központi helyen eladó 170 négyzetméter alapterületű, jó állapotban (...)

Gyermekgondozas/felugyelet 3 es fel eves kisfiu melle dadus kerestetik 0740186423

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Ön szerint szükséges-e a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítás?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hippie Szabad vagy (ma este?) - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

szittya A Nagybányai RMDSZ közleménye

a kis bozgor chereces :) nem mondta meg (...)

HZS A Nagybányai RMDSZ közleménye

Szégyen és gyalázat ez a (...)

Mer Kell A Nagybányai RMDSZ közleménye

A nagybanya.ro oldalan olvasva ezt a (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh