rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Egy hektár Felsõbánya és Erzsébetbánya Amerikában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Cleveland nyújt otthont a legnagyobb amerikai magyar közösségnek. 1920-ban több mint 10 ezer magyar lakott Ohio államnak ebben a városában, az 1980-as népszámláláson pedig 36 899-en vallották magukat magyarnak. A népszámlálási adatok szerint számuk egyre csökken. A 2000-es népszámlálás szerint 11 860-an beszéltek otthon magyarul, 2005-ben viszont már csak 8130-an használták otthon anyanyelvüket.


17 évvel ezelõtt a clevelandi magyar közösség négy felsõbányaival gyarapodott, ugyanis Rozsnyai Ferenc és Juliánna két gyerekükkel telepedtek le az állam legnagyobb városában.

Az Erzsébetbányán született Ferenc elõször ott is folytathatta mesterségét, saját teherautójával megrendelésre szállított árukat. Jelenleg egy magán kutatóintézet szakképzett karbantartója.

Jucika elvégzett egy négyéves egyetemet. Elõször egy clevelandi bankban dolgozott vezetõ beosztásban. Jelenleg  az otthonától több mint 30 kilométerre  levõ Chagrin Faill-i Iskolaközpont könyvelõnõje. Minden reggel 7 órakor kocsijával indul munkahelyére, ahonnan délután négy órakor érkezik haza.

A házaspár hozzáértése, munkaszeretete, vállalkozó szelleme, kitartása révén szerzett vagyont új hazájában. Egyhektáros erdõcskével körülölelt házat vásároltak Brainbridge-ban, Cleveland egyik kerületében. Az erdõcske növényei, a csörgedezõ patak Felsõbánya festõi tájainak színeit, hangjait, illatait idézik fel.

Új hazájukban emberként és magyarként is helyt állnak. Juliánna több rendezvényen szavalt, mûkedvelõ színjátszóként is sikert aratott, és egy ideig a római katolikus egyházközségben magyarórákat tartott. Gyerekeik a cserkészkör tagjai voltak, és többször felléptek a népi tánccsoport elõadásain.

A házaspár adományokkal támogatja a Magyar Házat, a Magyar Örökség Múzeumát és a Bocskai Rádiót.

A Bocskai Rádió az egyetlen, csak magyar nyelven sugarzó amerikai rádió. Minden vasárnap 3 órától 6 óráig közvetít kívánságmûsort, honismereti vetélkedõt. Szintén népszerû mûsorai a Kalendárium, az egyházi adások, az Életmód.

A Magyar Örökség Múzeumának sok látogatója többek között népviseletben, díszruhákban, hímzésekben, kézmûvesek alkotásaiban, a helyi magyar közösség múltját és jelenét megörökítõ fényképekben, festményekben gyönyörködhet. A múzeum könyvtára klasszikus és kortárs magyar írók mûveivel várja olvasóit.

A Rozsnyai család a Magyar Házból és a városi könyvtárból is kölcsönöz ki könyveket.

Több clevelandi magyar egyesület több mint százéves múltra tekint vissza. Az Amerikai Magyar Egyesület alapját  Böhm Károly kezdeményezésére 1894-ben rakták le. Az Egyesült Államok elsõ magyar római katolikus egyházközsége, a Szent Erzsébet Római Katolikus Egyházközség, amelyhez a Rozsnyai család is tartozik, 1892-ben alakult. Az 1974-ben mûemlékké nyilvánított templomot Böhm atya szentelte fel 1893-ban.

A római katolikus templom harangja a Rozsnyai családot is minden vasárnap Isten hajlékába hívja, amelyben angolul  is  tartanak misét.

Antal András, az egyházközség csángó származású  papja  jó pásztora nyájának.

A sziklaszilárd hiten, felebaráti szereteten alapuló egyházközség megfelelõ helyiségekkel rendelkezik társadalmi, mûvelõdési tevékenységek rendezésére. Évente többször tartanak szeretetvendégséget az egyik teremben.

- Ezekre az összejövetelekre más nemzetiségûeket is meghívnak. Például a brit származású amerikaiak tíz ujjukat is megnyalják a töltött káposzta, a fûszeres, csípõs magyar kolbász után - jegyezte meg mosolyogva Jucika édesanyja, aki élettársával ebben az évben öt hónapot töltött Clevelandben.

Jucika édesanyja nagyon büszke unokáira, a 22 éves Renátára és a 18 éves Rudolfra. Renáta az egyik helyi egyetemen szerzett diplomát, Rudolf  pedig a gépészmernöki szak hallgatója.

Jucika bevallotta nekem, hogy idõnként a honvágy kínozza õket. Számukra is szülõföldjükön kékebb az ég és zöldebb a fû.

Úgy gondolom, hogy a clevelandi magyar közösség összefogása, anyanyelvéhez, õsi hagyományaihoz való ragaszkodása követendõ példaként szolgálhat nemcsak Felsõbánya, hanem  megyénk magyarságának is. (Boczor József)

Bányavidéki Új Szó

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek