rmdsz 1
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ehhez az uniós javaslathoz még sokaknak lesz néhány szava

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hiába javasol vízummentességet az Európai Bizottság Ankarának, ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy június végétől a törökök szabadon utazhatnak a schengeni övezetbe. Nem utolsósorban azért, mert az unión belül is rengetegen gondolják: nem szabad ekkora engedményt tenni egy olyan országnak, ahol nem tartják be az emberi jogokat. A gond csak az, hogy jelenleg nincs más alternatíva a menekülthullám megállítására.


Saját farkába harap az Európai Bizottság, amely úgy döntött, javasolja a vízummentesség megadását Törökországnak. Miközben ugyanis Brüsszel is tisztában van azzal, hogy Ankara nem felel meg az összes feltételnek ahhoz, hogy állampolgárai szabadon utazhassanak a schengeni övezetbe, ha nem bólint rá a megállapodásra, kárba veszhet minden eddigi erőfeszítés a menekülthullám megállítására. A döntéshez azonban még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is lesz egy-két szava.

Vízummentesség nélkül nincs alku

A bizottság javaslata annyiban semmiképpen nem tekinthető váratlannak, hogy a törökök már tavaly novemberben nyilvánvalóvá tették: ha nem kapnak vízummentességet,

nem fognak beleegyezni, hogy az EU visszatoloncolja hozzájuk a menekülteket. Az EU és Ankara közötti megállapodást végül ennek fényébenírták alá idén márciusban.

Azóta már a megállapodásban rögzített visszatoloncolások is elkezdődtek, azaz a törökökhöz jelenleg vissza lehet küldeni mindenkit, aki illegálisan érkezik az Európai Unió, ez esetben Görögország területére. Bár a gyakorlatban ez még nem működik tökéletesen, a megállapodás életbe lépése és a balkáni útvonal lezárása óta lényegesen kevesebb menekült érkezik.

Mindent a cél érdekében

Brüsszel tudta, hogy a törökök segítségéért cserébe nagy árat kell fizetnie. Nem volt tehát abban semmi váratlan, hogy a bizottság azt javasolja: Törökország is kerüljön be azoknak az országoknak a körébe, amelyek állampolgárai három hónapig vízummentesen tartózkodhatnak az unióban, de csak turisztikai és üzleti célból. Munkát továbbra sem vállalhatnak. 

A probléma azonban ott kezdőik, hogy ehhez a törököknek 72 feltételt kell teljesíteniük, és bár rengeteget sikerült, a leglényegesebb kérdésekben nem haladtak előre. A biometrikus útlevelek bevezetése csak az egyik, ennél sokkal fontosabb a sajtószabadság és a kisebbségek védelme, amiben Ankara korántsem jeleskedik.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek