Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elegük van Bukarestből: összefogott Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Aláírta szombaton Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár polgármestere a Nyugati Szövetség (Alianţa Vestului - AVE) nevet viselő társulás alapító okiratát. A négy város összefogásának elsődleges célja nagyszabású közös projektek kifejlesztése.


Gheorghe Falcă aradi, Emil Boc kolozsvári, Ilie Bolojan nagyváradi és Nicolae Robu temesvári polgármester a Béga-parti városban tartott eseményen hangsúlyozták, az általuk létrehozott szövetség nem törekszik "területi szeparatizmusra", és nem a bukaresti kormány ellen irányul.

Mint elhangzott, az együttműködés keretében a jövő év első negyedében megalakítják az Interregionális Fejlesztési Egyesületet, amelynek az a célja, hogy európai uniós alapok lehívásával "valós jólétet teremtsen a régióban", megállítsa a lakosság elvándorlását, és hazacsalogassa a nyugati országokban megtelepedett román állampolgárokat. A Nyugati Szövetség további céljai a négy város közötti mobilitási lehetőségek fejlesztése, az erdélyi, a Via Carpathia és a Temesvár-Belgrád autópálya megépítésének felgyorsítása, a négy várost összekötő gyorsvasúthálózat kiépítése, régióközi és régión belüli tömegközlekedési hálózat létesítése, egy-egy regionális kórház építése Kolozsváron és Temesváron. "A világ egyetlen országa sem lehet gazdag, ha nincsenek gazdag és erős városai, közösségei. Az AVE az Európai Unióhoz hasonlóan a szubszidiaritás elvére épül, amely kimondja, hogy a közhatóságnak kell döntéseket hoznia, mert az ismeri a legjobban az állampolgárok szükségleteit" - mondta Emil Boc kolozsvári polgármester, hozzátéve, hogy a központosított kormányzás elve "már a múlté".

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek