k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elismerés a gazdagítóknak, továbbadóknak: átadták az „erdélyi Oscar-díjakat” Kolozsváron

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ünnepélyes keretek közt adták át szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) „erdélyi Oscarnak” is nevezett évi elismeréseit Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.


A rendezvényen elhangzott, a több mint 130 éves egyesület díjait 1992 óta az EMKE alapításának évfordulójához legközelebb eső hétvégén nyújtják át évente azoknak a személyiségeknek, akik munkásságukkal, szerteágazó tevékenységükkel nagymértékben hozzájárulnak az erdélyi közművelődés, kultúra gazdagításához, az értékek továbbadásához.

Az eseményt a Guttmann Mihály pedagóguskórus fellépése nyitotta, az elismeréseket pedig  – Venczel Árpád szobrászművész Paraszt madonna című alkotását, valamint egy díszoklevelet – a díjak névadóinak névsora szerinti sorrendben nyújtották át a kitüntetetteknek.

A gróf Bánffy Miklós-díjat Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, előadóművész vehette át szerteágazó kultúrafenntartó, közösségformáló és -megtartó fáradhatatlan tevékenységéért. Mint a méltatásban elhangzott, Laczkó Vass Róbert többletmunkát végez nemcsak színészként, de költőként, fotográfusként, rendezvényszervezőként is, többek közt a Nyitott szemmel című beszélgetéssorozatot a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A Bányai János-díjat Jakab Albert Zsolt néprajzkutatónak ítélte oda idén az EMKE a kolozsvári emlékezetkultúra, a kollektív és kulturális emlékezet, a városantropológia terén végzett kutatásai és az erdélyi magyar néprajztudomány szervezése terén végzett munkásságáért. Jakab Albert Zsolt nem lehetett jelen az átadón, munkásságát Pozsony Ferenc néprajzkutató méltatta.

A Janovics Jenő-díjat a Kolozsvári Televízió magyar adásának szerkesztősége kapta az erdélyi magyar közművelődés, a hagyományápolás, az identitástudat, valamint a magyar nyelv és kultúra megőrzésének terén nyújtott hathatós tevékenységéért, az elismerést a főszerkesztő, Antal Áron vette át. Kiemelte, a kolozsvári magyar adás az indulása óta eltelt közel 30 évben mintegy tízezer órányi műsort készített ötven munkatárssal, így mindannyiuk érdemeinek elismerése a díj azért a sokszor küzdelmes munkáért, amit nap mint nap végeznek.

A tavaly elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról nevezték el azt a díjat, amelyet a népi kultúra ápolásáért és átadásáért ítélnek oda: az elismerést Szabó Ferenc temesvári tanító vehette át, aki szerteágazó munkájával nagymértékben hozzájárul a bánsági magyarság identitástudatának megőrzéséhez: több mint két évtizede szervezi a temesvári gyermek- és ifjúsági néptáncmozgalmat, ápolja a magyar kultúrát a szórványban. A Kovács György-díjat Bandi András Zsolt temesvári színművész vehette át, aki az őt méltató Simon Judit újságíró megfogalmazása szerint „bármilyen színházi nyelven hitelesen szólal meg”. Az elismerést a bánsági szórványban betöltött közéleti munkásságáért, valamint a temesvári és erdélyi színpadokon eljátszott jelentős szerepformálásaiért ítélte oda az EMKE.

Kötő József-díjat háromévente ítél oda az egyesület, idén Takács Csaba, a Communitas Alapítvány kuratóriumi elnöke vehette át az elismerést a romániai magyar civil szféra, kiemelten a szórvány több mint húsz éves támogatásáért. Mint a Takács Csaba tevékenységét méltató Markó Béla fogalmazott, a díjazott olyan politikus és társadalomszervező egyéniség, aki mindig tudatában volt a közművelődés fontosságának, és ennek szellemében cselekedett.

A Gróf Kun Kocsárd-díjat Balla Ferenc, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány igazgatója vehette át, közel három évtizedes szerteágazó közművelődési tevékenységéért, valamint szórványkollégium, néprajzi múzeum és népművészeti központ működtetéséért.

Gróf Mikó Imre-díjat kapott  ifj. Mezei János vállalkozó a kolozsvári és környékbeli magyar egyházak, oktatási intézmények illetve kulturális egyesületek támogatásáért. Az EMKE Lokodi Anna nyugalmazott sepsiszentgyörgyi könyvtárost  Monoki István-díjjal jutalmazta a háromszéki közkönyvtárak szakmai irányításáért, elkötelezett közösségépítő és szervező munkájáért, a könyvtárosi hivatástudat ösztönzéséért. Nagy István-díjat kapott Köllő Ferenc karvezető az erdélyi magyar fúvószenekarok terén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és oktatói tevékenysége elismeréseként.

A Poór Lili-díjat Szabó Enikő, a Csíki Játékszín színművésze kapta példaként felmutatható értékeket képviselő alkotói tevékenysége elismeréseként. Spectator-díjat kapott Graur János temesvári újságíró, főszerkesztő a magyar sajtó és közösség megmaradása érdekében, a szórványban végzett kitartó munkájáért. A Szolnay Sándor-díjat Bordy Margit kolozsvári képzőművésznek ítélte az EMKE a legnemesebb erdélyi pasztellhagyományokat a legkorszerűbb művészi törekvésekkel ötvöző, magyar közösségünket szolgáló, kimagasló teljesítménye elismeréseképpen. Életműdíjat kapott Boldizsár Zeyk Imre tordaszentlászlói helytörténész, közművelődés-szervező intézményalapító, közösségformáló, szervező és gyűjtő munkája elismeréseképpen.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek