rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erdély jó híre s neve

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Jó látni azt, ahogyan Károly herceg immár rendszeressé vált székelyföldi, barcasági látogatásai – talán csak áttételesen és talán visszafogottabban, mint szeretnénk, de – ráirányítják a figyelmet Erdély kulturális sajátosságaira, értékeire, sokszínűségben rejlő gazdagságára.


Egyrészt a lokális, illetve a térségi identitást erősíti a hercegi vendégség, hisz ki ne volna büszke arra, ha otthonába a világ egyik vezető nagyhatalmának leendő uralkodója látogat? De jelentős e rendszeressé vált visszatérés belföldi vonatkozása is: többek között azért, mert az angol trónörökös kiruccanásairól szóló színes sajtótudósításokat követő romániai tévénézők, újságolvasók milliói számára derülhet ki: vannak az egységes román nemzetállamnak olyan zugai, amelyek képe eltérő attól, amihez hozzászoktak, más az építészeti örökség, másak hagyományaik, más nyelvet beszélnek az ott élők, mégis érdekes és értékes vidékek ezek.

Aztán azért is fontosak e kiszállások, mert a kötelező bukaresti kitérő során lezajlott hivatalos találkozókon is szó esik Erdély másságáról. A Károly herceg Cotroceni-palotai látogatásáról beszámoló Klaus Johannis államfő például többször is hangsúlyozta: a brit trónörökös az erdélyi helyek jó hírét viszi a nagyvilágba. Az elnöki hivatal közleménye szerint a vendég elismerését fejezte ki Nagyszeben Klaus Johannis polgármestersége idején történt fejlődéséért, és úgy értékelte, ez hozzájárult Erdély kulturális és történelmi örökségének védelméhez. A román államfő pedig értékelte az angol trónörökös hozzájárulását az erdélyi közösségek sajátosságainak megőrzéséhez, a környezetvédelem ösztönzéséhez, a térségbeli biodiverzitás fenntartásához. Egy protokolláris találkozó, néhány mondat csupán – és majdhogynem több szó esik Erdély­ről, mint a Johannis elnökké választása óta eltelt idő alatt összesen.

A tájainkra rendszeresen visszajáró Károly herceg látogatásainak ilyesfajta hozadéka, Erdély jó hírének terjesztése talán még jelentősebb, mint az általa kezdeményezett konkrét programok vagy alapítványok létrehozása.

erdely.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

varga gábor 2015.06.04 20:44:58
nagyon jó dolog látni h sokan szeretik a szép erdélyi tájakat, de vajon mennyi szó esett a károly herceg és johannis elnökünk közti beszélgetésen a szegény erdélyiről, a sok gondról, mert a mosolydiplomácia önmagában nem sokat old meg


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek