Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erdély számokban: elindult az erdélyi statisztikákat bemutató ErdélyStat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hivatalosan nyilvános adatokhoz is nagyon nehezen lehet Romániában hozzáférni: ezeket fogják összesíteni és elemezni.


 

Elindult az erdélyi statisztikákat összegző ErdélyStat, ami egyelőre még nagyon béta, szinte csak alapinformációkat tartalmaz, de a működtetők azt ígérik, hogy rendszeresen fogják frissíteni. A következő három évre legalábbis a költségvetése már biztosított. A projektet az RMDSZ kezdeményezte, és a Közpolitikai Elemző Központ, illetve a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet biztosítja a szakmai hátteret. A költségvetését a magyar állam biztosítja. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a bemutató sajtótájékoztatón meg is indokolta, hogy mért tartották szükségesnek egy erdélyi, erdélyi magyar fókuszú statisztikai gyűjtőportál elindítását.

* nagyon sok adattal dolgozunk nap mint nap, és ezek többsége rendezetlen. Egyrészt ezek között szeretnének rendszert teremteni. * hivatalosan nyilvános adatokhoz is nagyon ritkán tudunk hozzáférni.

Elsősorban intézményvezetőknek, politikai döntéshozóknak, újságíróknak, szakmai műhelyeknek szánják, de bárki számára hozzáférhető, elég felhasználóbarát formában. A konkrét statisztikai információk mellett rendszeresen (kezdetben nagyjából 2 heti gyakorisággal) közölnek majd elemzéseket, havi rendszerességgel lesznek közleményeik, illetve - Porcsalmi reményei szerint rövid időn belül - előrejelzéseket is tudnak az adatok alapján mutatni. Azt is ígérik, hogy még az idén elindul az ErdélyStat angol változata is. Jelenleg két fő része van az oldalnak: egyrészt a statisztikákat közlő oldala, amelyben minden erdélyi közigazgatási egységnek, településnek van egy adatlapja, másrészt egy intézménytárt is találhatnak az érdeklődők. Előbbit a Közpolitikai Elemző Intézet fogja működtetni, utóbbit a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. 

Barna Gergő szociológus elmondása szerint a statisztikákkal foglalkozó részben négy területről kívánnak adatokat közzétenni. Lesznek az erdélyi magyar népesség alakulásáról, így a népmozgásokról, a házasságkötésekről, születésekről és hasonlókról. Emellett gazdasági adatokat is rendszeresen közölnek majd, így például a GDP, a munkanélküliség vagy jövedelmek alakulásáról is beszámolnak. Kifejezetten figyelnek az önkormányzatokkal kapcsolatos statisztikákra, így az infrastruktúrára és a költségvetésre. A negyedik nagy téma pedig az oktatás, ahol olyan adatokat találhatunk meg, mint a beiskolázási számok vagy a vizsgaeredmények. A szociológus szerint az adatbázis folyamatosan fog bővülni, a települések (közigazgatási egységek szintjén, mert csak azokról vannak hivatalosan információk) adatlapját - ahol jelenleg a beosztott településekről, az etnikai megoszlásról, az anyanyelvi megoszlásról, és a felekezeti megoszlásról vannak információk - is tovább fogják bővíteni.

A GDP adatok például csak megyei szinten léteznek, ezeket majd csak arra vonatkozóan fognak közölni. Emellett rendszeresen lesznek közleményeik az elért eredményekről. Az oldalra felkerülő adatok 70-80 százaléka az Országos Statisztikai Intézetből származik majd, de minden más elérhető adatot használni fognak, így az Eurostatról is lesznek kiegészítő információk, illetve különböző kormányzati intézmények, minisztériumok szabadon hozzáférhető adatbázisait is kikérik majd, például az önkormányzatok költségvetésével kapcsolatos adatok a Fejlesztési minisztériumtól igényelhetőek. "Nem mondom, hogy mi nem fogunk adatokat gyűjteni, mert tervben van az is, most február folyamán fogunk felméréseket készíteni az erdélyi magyar oktatási helyszíneken, de ez lesz a kevésbé jellemző. Az adatok mennyiségét tekintve 5-10 százalék lesz, ezeket főleg arra fogjuk használni, hogy ellenőrizzük, kiegészítsük a már meglévő statisztikai adatokat" - mondta Barna Gergő, hozzátéve, hogy a nyilvános adatoknak a megjelenítése, értelmezése lesz magyar, illetve erdélyi szempontú.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézetnél évek óta működő nemzeti kisebbségek intézménytárát bővítik tovább, annak a hibáit javítják ki az ErdélyStat adatbázisában. Horváth István, a kisebbségkutató igazgatójának elmondása szerint eddig csak a társadalmi szervezeteket tudták feltérképezni, most igyekeznek átfogóbb adatokat szolgálni, bekerülnek például a vallási szervezetek (például IKE), a magyar nyelven is szolgáltatást nyújtó közintézmények, illetve gazdasági szervezetek is, ezek között például a kultúrkocsmákat említett a szociológus. Külön összegzik az intézmények által szervezett különböző programokat, illetve közösségi terek működését is. Horváth István Az oldalon tematikus csapásvonalak mentén összegzik az intézményeket. Egyelőre a romániai magyar nyelvű felsőoktatásra, médiára és könyvkiadásra vonatkozó adatok kerültek fel a portálra, de szándékukban áll a táncházakat, a kulturális és a gondozó intézményeket, múzeumokat, közgyűjteményeket, kultúrkocsmákat, oktatási helyszíneket is felleltározni. Minden tematikus összegzésnek van egy módszertani leírása, ahol arra kapunk magyarázatot, hogy miért pont azok az intézmények kerültek be, de készülnek statisztikai összefoglalók, intézményi összegzők is. A romániai magyar könyvkiadást összegző oldalon például leírják, hogy 1990-2017 között legkevesebb 7715 magyar könyvcím jelent meg Romániában, a legtöbb magyar címet/könyvet az állami tankönyvkiadó nyomta ki, összesen 685-öt, utána következik a Mentor 573-mal, de külön összegzik a könyvkiadással foglalkozó intézmények szervezeti háttérét is. "Ezekben az intézményes rendszerekben próbálunk minél árnyaltabban, minél több intézményes szféra fele nyitni.

Főleg azok fele, amely esetében eddig kevés, vagy nem átfogó rendszerezés történt. Például a gondozási intézmények esetében tudjuk, hogy készültek kisebb felmérések a szociális hálóról, de mi megpróbáltunk mindenfajta olyan szervezetet felleltározni, amelyek magyar nyelven is kiszolgálják az ügyfeleket" - magyarázta Horváth, aki azt is elmondta, a legtöbb irányban az adatbázis már készen van, most pontosítják, egészítik ki az adatokat.

A portál létrehozására az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában program keretében nyertek támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Az oldal létrehozására és az első évi működtetésére százezer eurónak megfelelő összeget költöttek, és a következő három évre biztosított a portál működtetéséhez szükséges összeg, nyilván alacsonyabb költségvetéssel. A következő 1-2 évben minden olyan témát szeretnének statisztikai adatokkal lefedni, amit érdemes, amire elérhető adatok vannak, amelyeket azután minden évben frissíteni tudnak. Az ErdélyStat hírlevelére az info@erdelystat.ro oldalon lehet feliratkozni.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek