k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erdély újranemesítői a közmédiában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál igazi csemegéje Csinta Samu Erdély újranemesítői című kötete. A kolozsvári szerző a pénteki Ma reggel vendége.


A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 23-án, a Millenárison nyitja meg kapuit. A kulturális seregszemlén külhoni írók is bemutatkoznak. A könyves fórumon Csinta Samu, kolozsvári újságíró egy hiánypótló témával, az erdélyi arisztokrácia ezredfordulós honfoglalásáról összeállított kötetével jelentkezik.

Az M1 nézői, a különleges írásmű megálmodójával a pénteki Ma reggelben találkozhatnak. Fábián Barna műsorvezető mikrofonja előtt az Erdélyi Napló főszerkesztője a könyv születéséről beszél, s az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a történelmi nevet viselő honfitársaink mai társadalmi szerepéről, ünnepeiről, mindennapjairól.

Az M1-et választók egy év kutató munkájának eredményét szemlélhetik, a beszélgetést gazdag képanyag színesíti. Csinta szavai nyomán megelevenedik a magyar nyelvet újratanuló gróf Kálnoky Tibor, akinek kőröspataki birtokán a brit trónörökös és az angol királyi család tagjai is gyakori vendégek. Felbukkan báró Apor Csaba, a vértanú püspök unokaöccse, aki még 92 éves korában is vállára vette a zsák búzát, s regényes életének nehéz szakaszában csak tudásának köszönhette, hogy „nyugalomban” dolgozhatott.

A kincses városban élő alkotó – az oldalakon és a képernyőn - elsősorban arra keresi a választ, mik voltak azok az eszmék, amik otthon tartották a nyugati kapcsolatokban bővelkedő nobilitásokat, s mások viszont milyen indítékkal tértek haza a messzi távolból. Gróf Haller Béla méltán várta el az írástól, hogy felrázza az erdélyi arisztokráciát. Csinta maga is empátiával, de kritikusan szemléli „hőseit”. Az epilógusban felbukkanó mondata: hazatérés a közösség tudati és tényleges tereinek belakását is jelenti”, felszólítás is egyben.

Egy enciklopédikus igényű könyvet könnyebb elkezdeni, mint a végére pontot tenni. Az írója így e sorsok számbavételének a folytatását mérlegeli. Másrészt - a kötet erdélyi sikerét követően - gyengéd jelzések is érkeztek már a kimaradtaktól, hogy mindenképpen helyet kérnek a következő kiadványban.

 

Adás: Ma reggel, április 24., péntek M1 (8.30)

Műsorvezető: Fábián Barna

Szerkesztő: Horváth Judit

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek