k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erkölcsi győzelem a marosvásárhelyi iskolaügyben: visszaküldte a bíróság a katolikus iskola létrehozói elleni vádiratot

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Marosvásárhelyi Táblabíróság csütörtöki végzésében jogerősen visszaküldte a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a vádiratot, amelyet a vádhatóság a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt 2014-es megalapítása ügyében állított össze Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen.


A végzés kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ügyben eljáró bírói testület elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) két korábbi végzés elleni fellebbezését. Érvényben hagyta azt a 2017 decemberében kimondott végzést, amellyel a megyei törvényszék megsemmisítette a vádirat egy részét, és érvényben hagyta azt a végzést is, amellyel 2018 októberében a törvényszék visszaküldte az ügyet a DNA-nak. Gogolák Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje az MTI-nek úgy értékelte: erkölcsi győzelmet arattak a vádhatóság ellen.

A táblabíróság ugyanis most már megfellebbezhetetlenül kimondta, hogy védencét egy rosszul elkészített, hiányos vádirat alapján állították a törvény elé: nincsen a vádiratban meghatározva az okozott kár, nincsenek azonosítva és kikérdezve a károsult személyek. Az ügyvéd elmondta: a bíróság korábban is kérte a vádirat kiegészítését ezekkel a részletekkel. „Ha az ügyésznek ez eddig nem sikerült, aligha tudja megtenni ezután” – jelentette ki. A kedvező végzés épp akkor született, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ellátogatott a – bírósági ügy miatt megszüntetett, de azóta újraalapított – katolikus iskolába, a nemzeti ünnep alkalmából tartott marosvásárhelyi beszédében pedig köszönetet mondott a szülőknek, akik kitartottak az iskola mellett.

A (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett. A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. Az iskola újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a román parlament, ezt azonban a román alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. A tanintézet végül az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven. A tanintézet élére ismét Tamási Zsoltot nevezték ki igazgatónak, aki februárban sikeresen versenyvizsgázott is az igazgatói kinevezésért.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek