rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Fekete Iván örök szerelme a zene

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagybányán 1986 õszén élénkszínû plakátok hirdették, hogy a bányavárosi színház esztrádegyüttesének Hókusz-pókusz a revüben címû szórakoztató mûsora 150. elõadásához érkezett.


Azon a nyarat idézõ õszi napon Fekete Ivánnal, volt osztálytársammal, az együttes kiváló karmesterével, hangszerelõjével, zeneszerzõjével és több hangszeren briliánsan játszó mûvészével néhány órán át a színházban levõ emelet dolgozószobájában beszélgettem. Feltûnt nekem, hogy a 49 éves mûvész olyan fiatalosan jár, mint gyermekkorában Szatmárnémetiben. Akkoriban a kicsengetés után gyakran elsõként rohant ki az osztályból, hogy az elemi iskola udvarán virtuóz szájharmónikázással kápráztassa el alkalmi hallgatóságát.

Tehetségét valószínûleg Fekete Lajostól, a nagybátyjától örökölte. Már néhány éves korában kedvenc idõtöltése volt a zongorabillentyûk pötyögtetése. Zongorázás közben úgy érezte, hogy fény árasztja el félhomályos szobáját. Elsõ zongoratanárnõje a szatmári Szeráfi Jolán volt.

1949-ben a Fekete család Nagybányára költözött. Ott emlékezetes zongoraórákat adott neki Gabi néni, aki türelmesen, mosolyával is bátorítva bontakoztatta ki tehetségét.

Sok összejövetelen õ és Földes Gyuri, az osztálytársa játszotta a talpalávalót.

Egy kudarcának köszönheti, hogy hû maradt a muzsikához. Édesapja gépészmérnök volt, és a kisfia is szívesen szedett szét és rakott össze motorokat. Nem vették fel a mûszaki egyetemre, ezért 1955-tõl esztergályosként dolgozott. 1954-1956 között Kalmár Tibivel, Fazekas Györggyel, Földes Györggyel és Schuller Dódival játszott együtt táncos összejöveteleken.

Elsõ nagyobb sikereit katonaként aratta. 1957-ben a hadsereg amatõr szólistáinak vetélkedõjén második díjjal jutalmazták.

1965 fordulópont volt a pályafutásában. A vegyészeti kombinát esztrádegyüttesének a zenekara elektronikus hangszereket kapott. Zenekaruk a szakszervezeti amatõr együttesek országos döntõjének igényes zsûritagajait is elbüvölték. A döntõrõl elsõ díjjal tért haza a zenekar.

Fekete Ivánt állandóan bántotta, hogy zeneelméleti felkészültsége hiányos. 1967-ben felvették a Kolozsvári Gh. Dima Zenemûvészeti Fõiskolára, amelyet hat év múlva a legmagasabb osztályzattal végzett el.

1969-tõl a szatmári Dacia vendéglõben játszott elektronikus orgonán. A Zephyr, az együttesük több országos versenyen elsõ díjat nyert, és a tévében is gyakran fellépett. Három Electrecord lemezük számait Kisfalussy Bálint énekelte.

1976-ban öttagú együttesüket a nagybányai színház szerzõdtette, 1979-ben Fekete Iván dédelgetett vágya teljesült, ugyanis a színházban megalakult az esztrádegyüttes. Barátom eszményképe az olcsó hatásoktól mentes revü volt. Fogékonyak voltak a modern kifejezõeszközök iránt, de óvakodtak az öncélú kísérletezéstõl. Több revüjük zenéjét Vasile Veselovschi, a népszerû román zeneszerzõ szerezte, és Fekete Iván hangszerelte. 1985-ben országos fesztiválon elsõ díjjal jutalmazták együttesüket.

1991-ben a sokoldalú mûvész nyugdíjba vonult, de 1997-ig még több revü zenéjét hangszerelte.

1998-ban Amerikában próbált szerencsét. A New York-i Brooklyn negyedben Festinger magyar vendéglõjében szombaton és vasárnap. A tulajdonos, akinek az édesapja a nagybányai csillagvizsgáló mellett egy nyári vendéglõ fõnöke volt, 100 dollárt fizetett egy fellépéséért.

Vasárnap délelõtt mindig egy magyar református templom istentiszteletén orgonált. Szabad idejében idõnként egy Nagybányáról kivándorolt ismerõsével sétálgatott a világváros parkjaiban. Brooklynban egyszer sem támadták meg este az utcán, mert a negyed viszonylag biztonságos részében lakott.

Édesanyja 87 éves korában halt meg. Iván a régi fõtér egyik mellékutcájában levõ házukból a Zazar negyedi Uta utcába költözött. Az utóbbi idõben súlyos betegsége miatt ritkán hagyja el lakását. Unokahúga önzetlenül segíti, meleg ételt visz neki, takarít, beszélget vele a régi szép idõkrõl, valamint a jelen fény- és árnyoldalairól. Barátom azért sem érzi egyedül magát, mert két lánya gyakran telefonál neki, sõt minden évben meglátogatja. Az egyik, orvosi diplomával rendelkezõ lánya a székesfehérvári Richter Gedeon laboratóriumban, a másik egy belgiumi cégnél dolgozik.

Iván gyakran hallgatja hangkazettára rögzített felvételeit, fényképalbumában lapozgatva utazik vissza a múltba, és olvasgat. Kedvenc szerzõi Karácsony Benõ és Tersánszky Józsi Jenõ. Karácsony Benõt fekete humoráért, cinizmusa mögött húzódó emberségéért, Tersánszky Józsi Jenõt pedig játékosságáért színes képzeletéért kedveli.

Fekete Iván rögös úton jutott el a szájharmónikázástól a karmesteri dobogóig, de most úgy érzi, hogy nem fáradozott hiába. Enyhül a testi fájdalma, amikor arra gondol, hogy muzsikálásával nagyon sok embertársa gondját ûzte el.

Boczor  József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Puskás Éva 2015.05.13 09:19:22
Nem derült ki a cikkből, mi történt vele a továbbiakban...valóban elhúnyt?
ARPI 2015.05.09 16:57:31
ISTEN NYUGTASSA


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek