rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Fekete március – És aztán megérkeztek azok a bizonyos buszok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Sütő András vezette március 15-i gyertyás, könyves néma felvonulás 1990-ben Marosvásárhely főterén a román és a nemzetközi jog által is elvben biztosított anyanyelvhasználatért, az anyanyelvű oktatás biztosításáért zajlott. Az akkor nem létező romániai magyar iskolákért és magyar egyetemért. Közben a fortyogás akkor már feltört a felszín alól, a vásárhelyi központú Vatra Romaneasca már hetek óta nyíltan uszított a „hazaáruló és revizionista” magyarok ellen a helyi és az országos sajtóban, valamint a munkahelyeken.


A Marosvásárhelyi Rádió kiküldött tudósítójaként a vásárhelyi néma tüntetésről készült felvételeket Budapesten követtem nyomon a híradásoknak, tudósításoknak köszönhetően. Azt éreztem, mielőbb haza kell térnem, mert valamilyen válaszra számítani lehet, a vásárhelyi magyarság méltóságteljes demonstrációját a román nacionalista csürhe nem fogja szó nélkül hagyni…

A gyanúm beigazolódott, mire pár nap múlva hazaértem, a robbanás előtti szikra már kipattant, a Tudor-lakónegyedbéli patika frissen kikerült kétnyelvű, magyar-román felirata miatt már állt a bál, a felháborodott, „nemzeti méltóságukban” vérig sértett helyi román lakosok már verbálisan nekiestek a megszeppent tulajdonosnak és a feliratot védelmező néhány magyarnak, dulakodás is volt, a kivonuló rendőrök jelenléte ellenére.

A folytatásra nem kellet sokat várni. A magyarellenes jelszavakat skandáló román tüntető tömeg március19-én már ott üvöltött a város főterén. Rádióriporterként az akkori főnököm, Gáspár Sándor igazgató a helyszínre küldött tudósítani. A helyi magyar ifjúsági szervezet „külképviselőjeként” is, kettős minőségben bejutottam a megyeházára is, ahol azokban az időkben az akkori átmeneti állami hatalmi szervezet, az Ideiglenes Nemzeti Megmentési Front ülésezett, az akkori legmagasabb jelenlévő megyei elöljáró, Kincses Előd vezetésével.

A munkahelyeken felheccelt és odacsődített párezres vásárhelyi románság akkor már órákon át egyre hangosabban követelte Kincses lemondását, azonnali távozását és az „Erdély elszakításán, elorzásán foglalatoskodó, erőszakos magyarok megregulázását”. 
A béke küldötteként tetszelgő álszent Scrieciu tábornok pedig ott a téren nagy kegyesen igyekezett a harsogó tömegnek megbékélésről és toleranciáról szónokolni… Persze, szavai akkor, ott, abban a helyzetben süket fülekre találtak. Diktafonnal a kezemben ott álltam tőle pár méterre… Emlékszem, mennyire hiteltelennek hatott számomra is minden szava. Ma már tudom, időt akart nyerni. Meg kellett érkezzenek a Hodákról, Libánfalváról és más romántöbbségű falvakból már útnak indított buszok. 

A folytatást tudjuk. Megérkeztek azok a bizonyos buszok, az odaszállított, leitatott hodáki, libánfalvi román parasztok pedig csapatosan vonulva elkezdték a „rendrakást”, keresni kezdték előbb Bolyait és Petőfit. Őket emlegették ugyanis nekik indulás előtt a bujtogató Vatra-s szekusok, utcanévként, vonulási útvonalként az RMDSZ akkori székháza felé. Dühükben, hogy a magyar atyafiakat sehol sem találták a jelzett útvonalon, az épületeken meglelt utcajelző névtábláknak estek neki, azokon élték ki mérgüket, baltákkal leszaggatva a fémtáblákat.

Aztán valahogy csak megkapták a pontosított koordinátákat és végül csak rátaláltak a kijelölt célpontra. Valahogy arról is sikerült pontos értesüléseket szerezniük, hogy a „főkolompos hazaáruló, Sütő” és társai épp akkor az épületben vannak, így a kinnrekedt, botokkal és fejszákkel, kaszákkal felfegyverkezett nemzetvédő sereg ostrom alá vehette a székházat. 
Az órákig tartó betörési kísérletek végkifejletét, lezárását, a cselszövő Scrieciu tábornok szerepét a visszaemlékezésekből tudjuk, ismerjük. Sütő Andrást és a padlásra szorult társai közül a vele együtt távozni szándékozókat „példásan megleckéztette” a husángos gyűlölködő tömeg. A sértetlen eltávozást ígérő Scrieciu tábornok akkor már sehol sem volt.

Az sem kérdés, mi lett volna, ha másnap nem jönnek a nyárádmenti cigányok, és más környező településekről a vásárhelyi magyarság védelmére érkezők, illetve, mi lett volna, ha nem csak védekezik a magyarság március 20-án, Vásárhely főterén a rárontó felheccelt román tömeggel szemben. 

Tudjuk, mi volt Iliescuék célja. A polgárháború. A határozott védekezéssel és az arányos, józan, visszafogott lendületű ellentámadásokkal ezt sikerült elkerülni, a gonosz tervet megtorpedózni.

A csend azonban azóta is nyomasztóan terhes. Iliescu ellen – 27 év elteltével – ma sem emiatt, hanem „csak” a bányászjárás miatt emeltek vádat. A mindenkori román hatalom ma is hallgat. Oka van rá. Minden bizonnyal.  

Sükösd Levente

(erdely.ma)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek