k rmdsz
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Festőtábor a Monte Medion

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A mélyreható felismerés a felfedezés folyamatában a személyiség elkötelezett részvételével működik. Az alkotás vágya nem minden embert késztet munkára és marasztal különleges kibontakozásra. A személyiség az érzelem, érzékeny emberi elme talaján virágozhat ez, az alkotást nem hagyja átlagosnak maradni. Az alkotás elárulja rólad, hogy több vagy másoknál. Ez érvényes a képzőművészetek esetében is, nem csak a játék láttán, hogy "az emberek arcára mosolyt fakasztol, szemükbe könnyet csalsz, mert a legnagyszerűbb dolog a világon ez", ahogyan azt már régen Charlie Chaplin is megállapította.


Állandóan szem előtt tartjuk Delacroix kijelentését is, mely szerint "a kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára..." Amikor a szerzőben ott van az alkotási vágy, ami újra és újra lendületbe hozza, megszűnik körülötte a világ. Lehet, hogy a művész ilyenkor teszi Paul Gauguinhoz hasonlóan, hogy "behunyja szemét, mert látni akar". Bonyolult dolgok ezek és ezért ismerjük el az alkotók nagyságát, különlegességét, mert ők adnak valami mást, valami mindig újat az emberek többségének azzal, ami ünnepet jelent a szemnek, mosolyt fakaszt az arcokra és könnyet csalhat a szemekbe.

Reklam

Az igyekezet nem vész el, nem szűnik meg teljesen soha. Az ősök törekvéseinek megbecsülése és tovább vitele fel-fel lángol, ösztönöz és tettekre késztet, hiszen fentebbi megállapítások szerint is az alkotás vágya újítja meg a haladást, az újraéledést és ad mind újabb örömöket a művészetkedvelőknek.

Egy régi folyamatot szeretnénk emlékeiben őrizni, megújulásban felfedezni és örökségben továbbadni napjainkban, amikor hagyatékunk tékájában olyan nagy nevek maradtak, mint Aba Novák Vilmos, Pittner Olivér, Pirk János, Romulus Ladea, a Ferencziek, Hollósy Simon, Réthy István, Thorma János, Popp Aurel, Nagy Oszkár, Benkhardt Ágost, Balla, és még sokan-sokan mások, akik alkotásaikkal példásan gazdagították a bányavidék kincsestárát és akiknek hegyatéka már-már csak könyvekből, albunokból ismert, kevés a múzeumi örökség, és az is szétszórva az egész világon pislákol néhány helyen.

A kultúrát és művészeteket érintő nehéz évek következtek a proletárdiktatúra idején. A "burzsoá-kizsákmányoló" rendszer örökségét nem volt szabad emlegeteni, utánozni, éppen ezért a népi igyekezetű amatőr tevékenységet karolták fel és művelték, melynek szerepe, jelentősége minimalizálta a művészi lehetőségek kibontakozását.

Aztán elkezdődött egy szabadabb, majd teljesen szabad lehetőség, amikor a művészetek kibontakozásának esélye újra fellángolt. Ez esetben bizonyos féltékenységekről, nem érthető egoizmusról vannak tapasztalatok, de az igaz művészet terjedésének nagy jelentősége kapta vissza lehetőségeit. Manapság már többé-kevésbé jobb igyekezet létezik és remélhetőleg a képzőművészeti virágzás napjait élhetjük, ami a bányavidékre is kiterjed és az itt működő festőtáborok, kiállítások, viszik a vezető szerepet ezen a téren.

Már ötödik éve, hogy ezt a tevékenységet hivatalosan működtető Alapítvány- és Egyesületi szinten mutathatja fel a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET - magába foglalva a volt Műveltségszolgálat tevékenységi részét és felölelve a város kincsestárának hagyatékát, úgy képzőművészeti téren, mint építészeti-, történelmi-, népművészeti-, és kulturális hagyatékok terén is. Az idén eddig kibontakozott eredményekről a képzőművészetek terén ismertek, melynek legbeszédesebb  eseménye az évente megrendezett festőtáborokban alkotott munkák gyűjteménye. Hiányoljuk egy városi képgalériának létét, ez irányba történnek igyekezetek, de sajnos ereményt még nem lehet felmutatni.

A Monte Medio Értékei festőtáborok tevékenysége alatt több mint 30 képzőművész vált ismertté, közülük néhányan a felsőbányai festészet nagymesterei lehetnek, táborokon kívüli tevékenységük nagyon gazdagon adja vissza Felsőbánya természeti szépségeit, arhitekturális képét, a már pusztuló félben lévő régiségek valóságát. Kovács Emil Lajost szeretném említeni elsősorban, akinek munkái a legnagyobb mértékben ismertek és vannak elterjedve a városban. A táborok színvonala egyre inkább a legmagasabb szintre törekvő. Egyetemi kapcsolatok, hazai és külföldi híres, ismert festőművészek jelenléte erősíti azt és az alkotások színvonala ad erre biztosítékot.

Több különböző helyszínen történnek az események, a szállás- és ellátási lehetőségek, a képzőművészek nemzetközi jelenléte minden alkalommal szerencsés igyekezetnek örvendett és a tájat, a várost, a környéket is széles körben tette ismertebbé az egész világon. Ehez társultak nagymértékben a táborokat, zárókiállításokat megjelenítő albumok, katalógusok, minden év külön munkáival és a képzőművészek bemutatásával, ugyanakkor más témákat bemutató albumok, monográfiák.

Ötödik éves tevékenységről beszélünk a 2018-as évben. Az Egyesület rövid ideje alatt történtek mégis, részben nagymértékben gazdagítják Felsőbánya művészeti kincsestárát és szeretnénk, ha ez a tevékenység továbbra ugyanilyen, vagy még nagyobb intenzitással működhetne minden művészetpártoló kedvére és örömére.

Hitter Ferenc

 

 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek