Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

FF2018: Mátyás király-emlékév Erdélyben és Nagybányán

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

A Mátyás király-emlékév Erdélyben keretében, a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napok is porgramokkal tiszteleg Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján.


2018. szeptember. 14., péntek, 20.00 óra

kisszínpad környéke

Mátyás király-emlékév Erdélyben

Hunyadi Mátyás életterei – kétnyelvű kültéri kiállítás bemutatása.

Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület

A reneszánsz fejedelem, a humanistákat támogató mecénás, az álruhában országot járó igazságtevő király ‒ megannyi arca Mátyásnak, része a nagyszerű király bonyolult személyiségének, amiről a kortársak írtak, és amit az utókor éltetett tovább. Kiállításunk Mátyás kevésbé ismert arcát tárja elénk: a folyton utazó királyét. Az összeesküvések, a védekező és a támadó hadjáratok állandó mozgásra kényszerítették az uralkodót, akinek egyik szerencsés tulajdonsága éppen a gyors cselekvés volt. Ezzel rendszerint elejét vette bármilyen veszély súlyosbodásának, békét és biztonságot teremtve egy korábban zavaros évtizedeket megélt ország számára. Mátyás a gyakorta hadban álló uralkodóként jelenik meg előttünk: a Magyar Királyság minden égtája felé és azon kívül is vezetett hadjáratokat, de különösen a nyugati területi terjeszkedés kötötte le. Ennek megfelelően alakult a királyi fő- és mellékrezidenciák kiépítése, jelentőségük megítélése.

Az, hogy Mátyás király emlékét távoli vidékeken is őrzik, nemcsak hadjáratainak és hódításainak köszönhető, hanem művészetpártolásának is. A várak, kolostorok és templomok Mátyás-vonatkozású címerreprezentációi az ő mecénáskodásáról és az iránta érzett tiszteletről tanúskodnak. A király emlékét idéző épületek többnyire a korszakra jellemző gótikus stílust követik, egyeseken azonban megjelennek olyan reneszánsz díszítőelemek is, amelyek jelzik: királyságával új éra veszi kezdetét. Ebbe a változatos világba nyújt betekintést a kiállítás, amely egyúttal a korabeli Magyar Királyság jól ismert határain túlra is elvezet bennünket, egy igazi közép-európai uralkodó életterét jelenítve meg.

 

Esti mese gyerekeknek. Ujvári László: Mesék Mátyás királyról

(1982-1983, 115 perc), magyar animációs film

Szervezők: Kincses Kolozsvár Egyesület, Magyarország Kolozsvári Fokonzulátusa, Kecskemétfilm

 

2018. szeptember. 15., szombat, 11.00-18.00 óra

Főtér

Kalandok Mátyás táborában – interaktív vándorkiállítás

Szervezi a Kincses Kolozsvár Egyesület és a szigethalmi Emese Park.

A vándorkiállítás Hunyadi Mátyás korába röpíti az érdeklődőket, gyerekeket, akik kipróbálhatják a Mátyás korában használt fegyvereket, felpróbálhatják a korra jellemző ruhákat. A korabeli hangulatot reneszánsz népi és udvari játékok idézik fel.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

SZENTES 2018.09.24 00:31:47
Nekem ez a program tettszett a legjobban a fesztiválon. Köszönöm!
Varga Gábor 2018.08.30 23:40:59
várjuk!


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek