no
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Forgatag Marosvásárhely – Bevált az új helyszín

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ezernyi hang – különböző színterekre hívogató nép- és könnyűzene, keresztény dallam, fák alatt olvasott mese, rajzfilm és bábszínházi előadás, tematikus vita, tanácsadás, kicsik és nagyok zsivaja, ostorpattogtatás... Találkozások megismételhetetlen színei. Csodálkozó, izgatott és elmélyült tekintetek. Szalmacsaták. Söröspohárral beszélgető felnőttek, hintán repülő gyermekek... – Az első ligeti Forgatag töredékei.


Az új helyszínt péntek délelőttre már belakták a vásárhelyiek. Babakocsis édesanyák, unokáikkal buszra váró nagyszülők igyekeztek a Vásárhelyi Forgatag legkisebb résztvevőinek szóló programjaira. Délben még javában „állt a bál” a nagy fehér sátornál, ahol a pár éves vagy kisebb látogatók mászkálós, alagutas, labdamedencés kalandokban vehettek részt. Pár lépésre tőlük óvodások, kisiskolások ültek körül egy nagy asztalt, amelyen egyre több nemezvirág, filcállatka született. Az Egészségsarok sátrában is sokan voltak, az évről évre vagy idén először „forgatagozó” gyermekek birtokba vették az augusztus végi rendezvényről sosem hiányzó akadálypályát, a zenés tornára is népes csapat gyűlt össze, az idősebb korosztály pedig a különféle vizsgálatok, szűrések, vérnyomásmérés lehetőségét használta ki.

Kora délután a kecskeméti vendégek hétpróbás játszóterét szó szerint ostrom alá vették a gyerekek, mindenki ki akarta próbálni a faágyút, a különböző méretű gólyalábakat, a szárazföldi horgászást. A próbák kiállásáért a testvérváros fontos épületeit ábrázoló matricák jártak, a hetedik képecske után pedig oklevelet is adtak a szervezők. 

A Károlyi Gáspár alapítvány célba dobós játékai előtt is folyamatosan felsorakoztak a forgatagozók, és a közeli arcfestő-asztalka, illetve az ugrálóvár körül sem néptelenedett el egy percre sem a tér. A legnagyobb élvezettel mégis a szalmabálák között fogócskáztak, harcoltak egymással a gyerekek, újra igazolva, hogy a legjobb szórakozást nem drága játékok vagy elektromos hinták, hanem a fantáziát felszabadító természetes környezet kellékei kínálják. 

Az esti koncertek idejére a gyerek- és felnőttcsapatok mellett a tizenévesek is egyre többen lettek. Igaz – bizonyára a kimondottan kamaszoknak szóló programoknak köszönhetően – ezúttal mintha napközben is jobban képviseltetett volna ez a korosztály.

Valamennyi ligetbeli történést felvillantani lehetetlenség lenne, hiszen minden jelenlevő másként, saját belső világának ritmusára élte meg a négynapos forgást. Azt azonban szombat estére megpróbáltuk kideríteni, hogy az új helyszín mennyire felelt meg az elvárásoknak, igényeknek. Megkérdezettjeink közül a kisgyermekes szülők kivétel nélkül jobbnak találták a Ligetet a Maros-partnál, többen mondták, hogy már csak a játszótér is kellemesebbé, gyermekbarátibbá tette a családi programok színterét. Az idősebb korosztály is örült a változásnak, szerintük az új helyszín tágasabb, ugyanakkor megközelíthetőség és tisztaság szempontjából is jobb. A huszonévesek és harmincasok korosztálya közül viszont többen azt mondták, a Maros-partnak egyedi varázsa van, amit a Vásárhelyi Napok színteréül is szolgáló, számukra a városvezetés rendezvényével összemosódó Liget egyelőre nem pótol. 

– Talán jövőre jobban megszokjuk – értettek egyet egy vidám baráti társaság tagjai, akik az utolsó koncert után még sokáig beszélgettek a Liget fái alatt.

erdely.ma, e-nepujsag.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek