no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Frissen tartja az agyat a művészet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy érdemes előcsalogatnunk a művészi vénánkat, az alkotástól ugyanis az agyunk is tovább marad friss.


Napi egy alma a doktort távol tartja – szól a mondás. Ám a legújabb kutatások szerint még jobban járunk, ha nem csak megesszük, le is festjük azt az almát! Az alkotásnak hála ugyanis idős korban is tovább maradhat friss az agy – állítják a kutatók.

Mayo Clinic jelentése szerint nem mindegy azonban, milyen gyakran száll meg minket az ihlet: azoknak a kognitív képességei, akik hetente legalább egy műtárgyat készítenek (akár csak egy rajzot is), 28%-kal kisebb mértékben mutatnak hanyatlást, mint azokéi, akik csak havonta egyszer vagy kétszer ragadnak tollat, ecsetet vagy agyagot. 

 Említésre méltó még a témában a rotterdami egyetem 2014-es tanulmánya is, amely azt igazolja, hogy a művészet és a hosszú élet gyakran kéz a kézben járhat: kutatásuk alapján kiderült, hogy a művészek – zenészek és festők – még a középkorban is olyan életkort értek el, mint a nemesség és az elit tagjai. 

(nlcafe.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek