Gloria Victis! - szamosardói vetélkedőgyőztesek Budapesten

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ez év áprilisában a Máramaros megyei diákoknak egy izgalmas és érdekes történelmi verseny lett meghirdetve, a Turul-Sas Hagyományörző Egyesület által. A XVII. Nagybányai Történelem Vetélkedő témaköre legnépszerűbb uralkodónkról szólt: Mátyás királyról, akit 560 évvel ezelőtt koronáztak magyar királlyá.


Mi, szamosardói  diákok is kapva-kaptunk az alkalmon és be is jelentkeztünk három, öt tagú csapattal. Június 6-tól augusztus 31-ig két online-feladatmegoldó  próbán vettünk részt, majd szeptember 1-én Nagybányán került sor  a döntőre.

Ez volt a verseny legizgalmasabb része, hiszen felkutattuk a város 19 történelmi helyszínét, aranyalmát keresve, versenyt futva az idővel. Kitartó munkánknak az eredménye  meg is lett, két korosztály szerint hirdettek nyertest: a VIII.-XII. osztályosoknál a nagybányai Mátyás kémei csapat, a IV.-VII. osztályosoknál a szamosardói Álruhások csapata győzött. Meglepetésünkre  nem csak pénz és könyvjutalomban részesültünk, de még egy három napos magyarországi kirándulással is megajándékoztak bennünket.

Jutalom utunk  az 1956-os forradalom eseményein alapult.

Megtudtuk, hogy a Rákóczi Szövetség által szervezett és támogatott GLORIA VICTIS Ifjúsági Találkozó rendezvény sorozatán foguk  részt venni, megemlékezve a   forradalmi eseményekről. Október 21-én, vasárnap, kora reggel indult 12 fős csapatunk, de annál nagyobb lelkesedéssel és kalandvággyal.

Nagybányán csatlakoztunk Erdély minden szegletéből érkező diáksereghez és haladtunk tovább uticélunkhoz, Egerbe. Délután öt órára érkeztünk meg, bár egy kicsit fáradtan, de a házigazda hozzánk való szeretete és törődése, máris erővel és élettel töltött fel. Elszállásolás után nyomban indultunk vacsorázni, majd a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba vezettek minket, ahol Dr. Tárnok Balázs a Rákóczi Szövetség alelnöke köszöntötte az ott összegyűlt 200 külhoni diákot és kísérőiket. Ezt követően táncház biztosította a jókedvet, majd a megérdemelt pihenés következett.

Másnap korán reggel ébredtünk, elfogyasztottuk a finom reggelit és folytattuk küldetésünket. Első megállónk a Recski Nemzeti Emlékpark volt, ahol meghallgattunk egy rövid bemutatást a kommunizmus ideje alatt működő leghírhedtebb kényszermunkatábor történelmi múltjáról és egy „időutazás révén” megismerhettük az ott raboskodók kegyetlen sorsát. Szembesültünk azzal, hogy a titokban odahurcolt emberek minden egyes nap életben maradásukért küzdöttek, azzal, hogy a kommunizmus valóban lábbal tiporta az ellene felszólaló, szabadságra vágyó egyének akaratát.

Következő állomásunk Budapest volt. Megebédeltünk, majd bevezettek minket a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) központi épületébe. Itt meghallgattuk a megemlékezésen elhangzó ünnepi beszédeket: dr. Józsa János BME rektorától, dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, volt műegyetemi diáktól, dr. Boross Péter, korábbi miniszterelnöktől. 

Négy órakor az egyetem előtt gyülekeztünk, megkaptuk a fáklyáinkat, majd megindult a tömeg a Bem-tér felé. A tömeggel vonulva átélhettük és átérezhettük az akkori pesti fiatalok „lázadó” szellemiségét, egy rövid ideig mi is hazánk fáklyavivőivé válhattunk. Megérkezve a Bem-térre leróttuk tiszteletünket az egykori hősök előtt, végig kísértük a koszorúzás ünnepi menetét, meghallgattuk Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter beszédét. Az eseményt egy forradalmi hangulatú koncert zárta. Este visszatértünk szálláshelyünkre, a vacsorát követően pedig igazi forradalmi lelkülettel aludhattunk el.

Utolsó nap reggelén kirándulásunk végső mozzanatához értünk, Eger városának a megtekintéséhez. Az egri várban felidézték számunkra az 1552-es török támadás legjelentősebb háborús fordulatait, viseletét, fegyverhasználatát. Elhagyva a várat, meglátogattuk az egri hősnek, Dobó Istvánnak emelt szoborcsoportot, innen ebédre hívtak minket. Szomorúan vettük tudomásúl, hogy indulnunk kell hazafele. Vendéglátóink nem engedtek el üres kézzel, minden egyes diák finomságokkal megtöltött csomagot kapott útravalónak.

Hálával tartozunk a Turul - Sas  Hagyományőrző Egyesületnek, és Nagy-Jenei Zoltán tanár úrnak  a nekünk szervezett versenyért, mely által lehetőségünk nyílt nemzetünk legigazságosabb királyának alakját felidézni, és ezáltal  kijutni az 1956-os forradalmi megemlékezésre, valamint ezúton  is szeretnénk köszönetet mondani a Rákóczi Szövetségnek, akik biztosították számunkra a teljesen ingyenes  jelenlét lehetőségét a 2018. október 21-23-ai GLORIA VICTIS Ifjúsági Találkozón.

Az Álruhások

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6599 RON
1 dollár = 4.1469 RON
100 forint = 144.38 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh