rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Gondolatok egy régi-új iskola létjogosultságáról - amelyek nem hangzottak el a Híd-utcai iskola avatóünnepségén

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Amikor először felvetődött az a lehetőség, hogy a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozata költözhetne a visszaigényelt és lelakott állapotban visszakapott egykori Református Iskola épületébe, az egyesületünk egyemberként felsóhajtott: Ez az! Ez a mentő megoldás.


„Nagybánya kétpólusú város”- így kezdtük el minden évben a pályázataink indoklását, amelyben azt tártuk az értékelő bizottság elé, hogy a városunk még az elnevezéseiben is tükrözi: Régi főtér és Új főtér, vagyis egy hosszanti tengely mentén csoportosul a lakosság, s amíg az új városrészben gazdag hagyománnyal bíró jó iskola rendszeresen megtölti a magyar osztályokban az iskolapadokat, addig a régi városrészben székelő Petre Dulfu, egykori Cintermi Iskola elemi osztályai elnéptelenednek, egy rossz menedzsment és a roma gyerekek jelenléte miatt.

Ezen a helyzeten az sem javított, hogy az elemi osztályokat is a város ipari negyedében székelő önálló magyar iskolájába költöztették, ami túl távol-esőnek bizonyult, a kisiskolások számára.

Egyesületünk a terepmunka során rendre feltárta az okokat és tudtuk, hogy a jó megoldás a Régi Főtér közelében és saját magyar közösségben, illetve igazgatással bíró intézmény lenne.

Mi volt hát a mi szerepünk a szeptember 11-én lezajlott jeles esemény folyamatában?

A felismerés, hogy ez megoldást hoz az inkább más nyelvű iskolákba vándorló kisiskolások megtartására.

A meggyőző és egyeztető munka, amivel az Líceum vezetőségét, illetve az önkormányzat jó szándékát megnyertük.

A folyamatos egyeztetés szorgalmazása az érintett intézmények között, amely nem volt zökkenőmentes.

A kitartásra buzdító kommunikáció a kisgyerekes szülőkkel, akik hitték is, meg nem is, hogy valaha olyan iskolánk lesz, ami nemcsak a külsőségekben, adottságokban felel meg elvárásaiknak, hanem a magyar nyelvű tanítás méltóságát is visszaadja, hiszen városunknak voltak saját nagy múltú oktatási intézményei, mint a Magyar Királyi Állami Főgimnázium (mostani Gh. Șincai Líceum), az Állami Polgári Leányiskola, Magyar Királyi Állami Elemi Iskola (Felsőbányai utcai 2.számú Iskola), amikből kiszorultunk a város peremére.

A pályázatok írása, amivel anyagi segítséget kértünk az anyaországtól.

A különböző civil szervezetek és helybeli vállalkozók megszólítása, bevonása az épület felszerelésébe.

A hit, hogy dacára a fogyatkozó fiataljainknak, a csökkenő számú gyermekáldásnak, a feltartóztathatatlanul közelgő pillanatnak, amikor már csak ez az egy épület lesz a környék összes magyar gyermek iskolája és nyelvi megmaradásunk végső menedéke, még sokáig lesz Nagybánya kétpólusú város, ahol szükség van két magyarul oktató intézményre.

(Várady Enikő, Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Ernest 2017.10.24 09:37:27
Enikő drága! Mindenki tudja, hogy sok munka van ebben a projektben. Gratulálok az egyesületnek! Nyilván, az egyház, az iskolák, a Teleki Ház, a Petőfi Program, az önkormányzat és a pártok is tettek sokat. Lobbiztak magánszemélyek, vállalkozók és azok is akik a diaszpórában élnek. Nincs ennek vége és nem ez az utolsó munka amit a bányavidéki magyarságért tenni kell. Ez dgy folyamat, jó irányú folyamat a közöny felbomlása irányába. Jó példa vagytok a Párciumban, Erdélyben és az Anyaországban is. Olyan csendes forradalmi feelingje van munkátoknak. Mindenki drukkol, hogy kevesen tegyenek keresztbe belülről, mint a szelid gesztenyében a betegség. A büszkeség elönthet benneteket, mert van eredmeny amit fel tudtak mutatni. Az arany nyoma nemesíti a tetteteket, elképzeléseteket. Isten óvjan minden magyart, meg a többieket is!


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek