rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ha a britek közös piacot akarnak, el kell fogadniuk a bevándorlókat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A britek akkor sem fogják tudni kint tartani az uniós munkavállalókat, hogyha kilépnek az EU-ból. Még az is lehet, többe kerül majd nekik a közös piaci tagság, mintha bent maradtak volna.


Nincs „à la carte” választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból való kilépésről döntő Nagy-Britannia esetében sem – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után.

Azt mondta: a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia, számolt be az MTI.

Tusk kifejtette: 

ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Orbán Viktor is arról beszélt a találkozó után, hogy a visegrádi országokkal közösen azért fog kiállni, hogy azok a magyarok, csehek, szlovákok és lengyelek, akik a briteknél akarnak tanulni vagy dolgozni, ezután is megtehessék.

 

Norvég modell vagy svájci modell? Nem tudni

Találgatni, hogy milyen modellt követve fognak együttműködni a britek az európai közös piaccal a kilépés után, Orbán Viktor szavaival élve egyelőre „ködszurkálásnak minősül”. De hogyha a többiek valóban a közös piachoz tartozás feltételéül szabják az uniós külföldiek szabad munkavállalását az Egyesült Királyságban, akkor a mostani helyzethez képes nem sok fog változni.

Ironikus helyzet, hogy ha a britek a maradás mellett szavaztak volna, megkapták volna a jogot, hogy évekre befagyasszák a külföldi munkavállalóknak járó juttatások egy részét. Ha kilépnek, minden bizonnyal semmissé válik ez a lehetőség, amit David Cameron alkudott ki az Egyesült Királyságnak az év elején.

Több értelme legyen az EU-nak

A 27 állami vezető azért ült össze szerdán, hogy elkezdjék újragondolni, mi a tervük az európai integrációval, miután egy orbitális pofont kaptak a brit választóktól. A vezetők írásba adták, hogy habár az Európai Unió a béke, a jólét és a biztonság történelmi jelentőségű teljesítménye, és megmarad az együttműködés keretének, „sokan elégedetlenségüket fejezik ki a dolgok jelenlegi állása miatt, európai és nemzeti szinten is.

Az európaiak elvárják tőlünk, hogy jobb munkát végezzünk,

biztonság megteremtésében, munkanélküliség elleni harcban, a növekedés előmozdításában.”

Angela MerkelAngela Merkel

Fotó: Photonews / Europress / Getty

„Az Egyesült Királyság kilépése egyszerre jelentheti azt is, hogy Európa gazdagabb vagy szegényebb lesz, de a lényeg az, hogy több értelme legyen. A cél a jó megoldások közös elérése. Célorientált cselekvésre van szükség pozitív célokkal, előremutató napirenddel” – mondta Angela Merkel német kancellár.  Hozzátette: az Egyesült Királyság kilépése nem jelenti sem a mélyebb integrációt, sem azt, hogy a nemzeti kormányok hatásköre megerősödne.

Orbán Viktor egyértelműen amellett tör lándzsát, hogy az utóbbi forgatókönyv valósuljon meg.  „Vissza kell térnünk ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját a tagállamok és nem az uniós intézmények adják” – vélekedett. Ha vissza akarjuk állítani az unió demokratikus jellegét. 

Az Európai Unió nem Brüsszelben van, hanem 27, vagyis most még 28 európai fővárosban, akiknek az együttműködési helye Brüsszel.

És most őszig nem hallunk a Brexitről

Az EU kikötötte, hogy addig nem tárgyalnak a kilépésről, amíg a brit kormány hivatalosan be nem jelenti, hogy kilép. Cameron megmondta, hogy legkorábban ősszel jöhet a bejelentés. Egyelőre ennyi volt, mindenki mehet nyaralni.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek